П’ятниця, 10 Травня, 2024
Бiльше

    Суд визнав законним припинення оренди Києво-Печерської Лаври з УПЦ (МП)

    Господарський суд Києва визнав законним розірвання договору безоплатного користування, укладеного між Чоловічим монастирем Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври УПЦ (в єдності з МП) та національним держзаповідником “Києво-Печерська лавра”. Зокрема, йдеться про приміщення Нижньої Лаври.

    Як повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики,  Господарський суд міста Києва відмовив у задоволенні позовних вимог УПЦ (МП).

    Зазначається, що УПЦ (МП) й надалі хотіла користуватися культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю.

    Перед цим комісія міністерства виявила під час перевірки низку порушень договору, укладеного між УПЦ (МП) та заповідником, які й стали підставами до його розірвання.

    Що було раніше?

    Як повідомлялося, 10 березня стало відомо, що Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» розриває договір оренди зі Свято-Успенським монастирем УПЦ (МП) з 29 березня 2023 року. Після цього намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври митрополит Павло заявив, що ченці УПЦ (МП) не мають наміру виселятися з неї і переходити в ПЦУ.

    30 березня Господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову УПЦ (МП) до заповідника «Києво-Печерська лавра» про недійсність одностороннього розірвання договору.

    Кабінет міністрів України 30 березня також визнав таким, що втратило чинність, розпорядження уряду про передачу в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі УПЦ (МП) будівель і споруд. У відповідь в УПЦ (МП) заявили, що монастир подасть позови до суду і звернеться до генеральної прокуратури, міжнародних організацій, ООН.

    12 квітня комісія Мінкультури з прийому-передачі державного майна після двох тижнів недопуску до приміщень монастиря, розпочала роботу в Києво-Печерській лаврі та зафіксувала порушення користування Лаврою представниками УПЦ (МП).

    24 квітня Госпсуд Києва заборонив перешкоджати роботі комісії Мінкультури на території Києво-Печерської лаври до закінчення судового розгляду.

    Роботу Комісії Мінкультури з перевірки збереження культурних цінностей Києво-Печерською лаврою УПЦ (МП) продовжено до 30 червня.

    6 червня міністр Культури опублікував важливий документ у якому була вимога до ченців УПЦ (МП) покинути Лавру. Міністр Ткаченко заявив, що негайно вислана вимога УПЦ МП про невідкладне звільнення, припинення користування та повернення майна заповіднику.

    13 червня стало відомо, що суд відмовив УПЦ (МП) у задоволенні позову про проведення служб у лаврі.

    26 червня 2023 р.  роспропаганда тиражувала фейк про вивезення мощей та ікон з Києво-Печерської лаври до Європи. Російську брехну спростував міністр культури України Олександр Ткаченко і в. о. гендиректора національного заповідника Києво-Печерської лаври.

    Зранку 4 липня до Києво-Печерської лаври прибула спеціальна комісія Міністерства культури України, яка мала опечатати 5 корпусів заповідника. Але їм у цьому перешкоджали віряни та ченці УПЦ МП.

    6 липня у Лаврі знайшли портрети російського імператора і опечатали кілька корпусів. Нагадаємо, у 1988 році УПЦ (МП) мала 5-7 монахів у Лаврі.  

     

    Найсвіжіше

    Популярне