Вівторок, 14 Травня, 2024
Бiльше

    Віряни УПЦ (МП) не пускають комісію опечатати корпуси Києво-Печерської лаври (Відео)

    Національний заповідник „Києво-Печерська лавра“ хоче перевірити та опечатати вивільнені корпуси Нижньої лаври, які не залучені до релігійної діяльності Монастиря. Про це МКІП повідомив сьогодні. Проте віряни УПЦ (В єдності з Моспатріархатом) не дають цього зробити.

    Зранку 4 липня до Києво-Печерської лаври прибула спеціальна комісія Міністерства культури України, яка хоче опечатати 5 корпусів заповідника. Але їм у цьому перешкоджають віряни та ченці УПЦ МП.

    Відповідні відео, де віряни зібрались біля корпусів Лаври і не пропускають людей, що мають опечатати приміщення, опубліковані на ресурсах УПЦ (МП). Там традиційно назвали дії комісії „незаконними“.

    У Мінкульті кажуть, що заповідник жодним чином не перешкоджає здійсненню релігійної діяльності Монастиря. При цьому, доступ до частини приміщень, які не задіяні в релігійній діяльності Монастиря – є порушенням цільового використання культових будівель і має бути першочергово обмежений.

    Напередодні, ченці УПЦ (МП) заявляли журналістам, що у них „немає мозгов“.

    Як повідомлялося, 10 березня стало відомо, що Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» розриває договір оренди зі Свято-Успенським монастирем УПЦ (МП) з 29 березня 2023 року. Після цього намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври митрополит Павло заявив, що ченці УПЦ (МП) не мають наміру виселятися з неї і переходити в ПЦУ.

    30 березня Господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову УПЦ (МП) до заповідника «Києво-Печерська лавра» про недійсність одностороннього розірвання договору.

    Кабінет міністрів України 30 березня також визнав таким, що втратило чинність, розпорядження уряду про передачу в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі УПЦ (МП) будівель і споруд. У відповідь в УПЦ (МП) заявили, що монастир подасть позови до суду і звернеться до генеральної прокуратури, міжнародних організацій, ООН.

    12 квітня комісія Мінкультури з прийому-передачі державного майна після двох тижнів недопуску до приміщень монастиря, розпочала роботу в Києво-Печерській лаврі та зафіксувала порушення користування Лаврою представниками УПЦ (МП).

    24 квітня Госпсуд Києва заборонив перешкоджати роботі комісії Мінкультури на території Києво-Печерської лаври до закінчення судового розгляду.

    6 червня міністр Культури опублікував важливий документ у якому була вимога до ченців УПЦ (МП) покинути Лавру. Міністр Ткаченко заявив, що негайно вислана вимога УПЦ МП про невідкладне звільнення, припинення користування та повернення майна заповіднику.

    13 червня стало відомо, що суд відмовив УПЦ (МП) у задоволенні позову про проведення служб у лаврі.

    26 червня 2023 р.  роспропаганда тиражувала фейк про вивезення мощей та ікон з Києво-Печерської лаври до Європи. Російську брехну спростував міністр культури України Олександр Ткаченко і в. о. гендиректора національного заповідника Києво-Печерської лаври.

     

    Найсвіжіше

    Популярне