Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Повернення Києво-Печерської лаври: Міністр Культури опублікував важливий документ

    Міністр Культури Олександр Ткаченко заявив про завершення роботи комісії МКІП з приймання-передачі майна в Києво-Печерській лаврі. Він висловив впевненість у тому, що підрив окупантами Каховської ГЕС лише підсилюють прагнення українського народу продовжувати робити все можливе для очищення землі від російського впливу.

    Таким чином національний заповідник отримав 79 об’єктів, які були повернуті у користування державі, повідомив Ткаченко у Телеграм-каналі, опублікувавши вимогу про припинення користування УПЦ (МП) держмайном. Документ датується 5 червня 2023 року.

    Виявлено факти самовільної перебудови, добудови, перепланування пам’яток культурної спадщини та будівництва новобудов на території заповідника з боку Української Православної Церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Представники заповідника заявили, що будуть розбиратись з цими порушеннями.

    Міністр Ткаченко заявив, що негайно вислана вимога УПЦ МП про невідкладне звільнення, припинення користування та повернення майна заповіднику. У випадку відмови, буде подано позов до суду для прийняття відповідного рішення. Представники монастиря відмовилися прийняти акт прийому-передачі державного майна, тому всі необхідні документи були відправлені поштою та в електронному форматі.

    “Це дійсно історичне рішення та непроста робота – але Лавра має бути українською, і вона повертається до держави”, – підсумував Ткаченко.

    Фото: Ткаченко Олександр / Телеграм

    Як повідомлялося, 10 березня стало відомо, що Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» розриває договір оренди зі Свято-Успенським монастирем УПЦ (МП) з 29 березня 2023 року. Після цього намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври митрополит Павло заявив, що ченці УПЦ (МП) не мають наміру виселятися з неї і переходити в ПЦУ.

    30 березня Господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову УПЦ (МП) до заповідника «Києво-Печерська лавра» про недійсність одностороннього розірвання договору.

    Кабінет міністрів України 30 березня також визнав таким, що втратило чинність, розпорядження уряду про передачу в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі УПЦ (МП) будівель і споруд. У відповідь в УПЦ (МП) заявили, що монастир подасть позови до суду і звернеться до генеральної прокуратури, міжнародних організацій, ООН.

    12 квітня комісія Мінкультури з прийому-передачі державного майна після двох тижнів недопуску до приміщень монастиря, розпочала роботу в Києво-Печерській лаврі та зафіксувала порушення користування Лаврою представниками УПЦ (МП).

    24 квітня Госпсуд Києва заборонив перешкоджати роботі комісії Мінкультури на території Києво-Печерської лаври до закінчення судового розгляду.

    Роботу Комісії Мінкультури з перевірки збереження культурних цінностей Києво-Печерською лаврою УПЦ (МП) продовжено до 30 червня.

    Найсвіжіше

    Популярне