Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Сьогодні корпуси Києво-Печерської лаври, які орендувала УПЦ (МП), опечатають – Мінкульт

    Комісія Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» 4 липня перевірить та опечатає вивільнені корпуси території Нижньої лаври.

    Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

    „4 липня відбудеться перевірка та опечатування вивільнених корпусів території Нижньої лаври комісією Національного заповідника «Києво-Печерська лавра». Йдеться про 5 об’єктів“, – йдеться у повідомленні.

    Як повідомлялося, Національний заповідник „Києво-Печерська лавра“ оголосив про розірвання договору про оренду з Українською православною церквою Московського патріархату з 29 березня 2023 року, проте тривалий час невідомі особи зачиняли приміщення Лаври зсередини та перешкоджали початку діяльності комісії з інвентаризації майна.

    В УПЦ (МП) кажуть, що дії Мінкульту незаконні. Під будівлями, які мають опечатати, зібралися нечисленні віряни УПЦ МП.

    Що було раніше?

    Як повідомлялося, 10 березня стало відомо, що Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» розриває договір оренди зі Свято-Успенським монастирем УПЦ (МП) з 29 березня 2023 року. Після цього намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври митрополит Павло заявив, що ченці УПЦ (МП) не мають наміру виселятися з неї і переходити в ПЦУ.

    30 березня Господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову УПЦ (МП) до заповідника «Києво-Печерська лавра» про недійсність одностороннього розірвання договору.

    Кабінет міністрів України 30 березня також визнав таким, що втратило чинність, розпорядження уряду про передачу в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі УПЦ (МП) будівель і споруд. У відповідь в УПЦ (МП) заявили, що монастир подасть позови до суду і звернеться до генеральної прокуратури, міжнародних організацій, ООН.

    12 квітня комісія Мінкультури з прийому-передачі державного майна після двох тижнів недопуску до приміщень монастиря, розпочала роботу в Києво-Печерській лаврі та зафіксувала порушення користування Лаврою представниками УПЦ (МП).

    24 квітня Госпсуд Києва заборонив перешкоджати роботі комісії Мінкультури на території Києво-Печерської лаври до закінчення судового розгляду.

    6 червня міністр Культури опублікував важливий документ у якому була вимога до ченців УПЦ (МП) покинути Лавру. Міністр Ткаченко заявив, що негайно вислана вимога УПЦ МП про невідкладне звільнення, припинення користування та повернення майна заповіднику.

    13 червня стало відомо, що суд відмовив УПЦ (МП) у задоволенні позову про проведення служб у лаврі.

    26 червня 2023 р.  роспропаганда тиражувала фейк про вивезення мощей та ікон з Києво-Печерської лаври до Європи. Російську брехну спростував міністр культури України Олександр Ткаченко і в. о. гендиректора національного заповідника Києво-Печерської лаври.

     

    Найсвіжіше

    Популярне