Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Перехід до ПЦУ: реальність на Черкащині проти «рейдерських фантазій» митрополита Феодосія

    Підозрюваний у глорифікації російських окупантів митрополит УПЦ (МП) в Черкасах Феодосій (Снігірьов) заявив, що у в Черкасах немає жодного переходу в ПЦУ, бо в селах легше “захоплювати” храми.

    «Річ у тому, що жодних переходів здебільшого немає. Є банальні рейдерські захоплення майна, культових споруд храмів разом із земельною ділянкою. У місті це дуже складно. Чому? Тому що основна рейдерська схема у загарбників – це заміна понять релігійної громади та територіальної громади», − переконує архієрей УПЦ (МП).

    З цього приводу треба сказати, що митрополит Феодосій висловлює неоднозначну позицію, яка заслуговує на критику, адже його слова спростовуються фактами.

    1) Він ставить під сумнів легітимність “переходів” храмів до ПЦУ, ігноруючи право територіальної громади вибрати свою релігійну приналежність. Навіть якщо це не постійні прихожани, вони мають таке право.

    2) Митрополит несправедливо використовує термін “рейдерство”, щоб дискредитувати легітимні процедури переходу. Він також не бажає доводити свою правоту в суді, а обмежується пустими заявами на камеру.

    3) Він протиставляє “релігійну громаду” та “територіальну громаду”, не враховуючи, що вони можуть перетинатися. Всі прихожани, незалежно від частоти відвідування, мають своє право голосу і можуть бути представниками територіальної громади одночасно.

    4) Крім того, СБУ підозрює митрополита у глорифікації російської агресії, що свідчить про його зацікавленість у відстоюванні єдності з Російською Церквою і бажання протидіяти становленню єдності українського народу в єдиній Помісній Православній Церкві.

    5) У місті Сміла на Черкащині до ПЦУ перейшов цілий собор із священниками, що спростовує слова єрарха про “захоплення храму” і про “відсутність переходів у містах”. Також аналогічний випадок був у Яготині, де благочинний УПЦ (МП) долучився до автокефальної Церкви. До слова, митрополит УПЦ МП Феодосій навіть нагородив медалями «За вірність» всіх благочинних, що не перейшли в ПЦУ у його єпархії.

    Отже, його слова звучать досить тенденційно. Він називає “рейдерством” збори громад, аби дискредитувати переходи в ПЦУ.

    Люди мають право обирати свою конфесію та робити це на легальній основі, попри заперечення окремих єрархів, які досі не порвали зв’язків із Москвою. Висловлювання митрополита Феодосія не відображають дійсність і бажання вірян бути в автокефальній Церкві.

    Нагадаємо, раніше Митрополит УПЦ МП назвав затриманого СБУ проросійського пропагандиста Яна Таксюра “чесною людиною” і “патріотом”. Згодом російські окупанти обміняли українських військовополонених на Таксюра.

    Також митрополит Черкаський погрожував владі через «гоніння» на УПЦ (МП). За словами отця Андрія Пінчука, Снігірьов виступає за відкриту єдність із Московським патріархом Кірілом і закладав капсулу в храм з його іменем.

    Найсвіжіше

    Популярне