П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Іоан відвідав собор у Смілі, який разом із священниками приєднався до ПЦУ

    14 вересня митрополит Черкаський і Чигиринський Іоанн на запрошення смілянських священників уперше відвідав Покровський собор Сміли.

    Про це йдеться у Фейсбук-групі “Змінимо Смілу на краще”.

    Цей храм є не лише найстарішим у Смілі (він зводився ще часи графа О.Бобринського наприкінці позаминулого і початку минулого століть), а також історичною візиткою, окрасою козацького міста на Тясмині.

    Митрополит ПЦУ ознайомився з історією собору, вклонився святим образам, цікавився парафіяльним життям. Також він подякував священникам Сміли за мужній вибір, зроблений ними навесні цього року з початком військової агресії росії проти України: разом із переважною більшістю парафіян вони вийшли з-під юрисдикції московського патріархату і приєдналися до Помісної Православної Церкви України. Архієрей зауважив, що вони є прикладом для всієї Черкащини й України.

    «Цим вчинком Сміла подала приклад всій Україні вмінням поступатися власними амбіціями заради інтересів нашої держави, заради служіння її народові. Відтак можна з впевненістю сказати, що смілянські парафії назавжди зникли з радарів ворожої російської ідеології», – зазначив митрополит.

    За цей мужній вибір їм подякував також і народний депутат Сергій Рудик. Гостей привітала заступниця міського голови Сміли Тетяна Карло.

    Попри те, що це не перший візит митрополита Іоана до Сміли, він уперше звершив соборне богослужіння у храмі, який зводиться на честь святої черниці-мучениці Євгенії.

    Нагадаємо, раніше на Черкащині УПЦ МП роздала «медаль за вірність» священникам, які не приєднались до ПЦУ. Також на Смілянщині вже 13 парафій приєднались до ПЦУ. У самому місті — 5 парафій покинули МП.

    Найсвіжіше

    Популярне