Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Московський привітав проросійського прем’єр-міністра Угорщини з 60-річчям

    Патріарх Московський Кіріл, який “благословляє” війну рф проти України, привітав прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з його 60-річчям та відзначив його роботу на благо своєї країни.

    Очільник РПЦ сказав, що Орбан відомий як лідер, який відстоює національні інтереси Угорщини, а за його правління угорська економіка стабільно розвивається. Гундяєв також оцінив увагу Орбана до традиційних цінностей та родини, передає пресслужба Моспатріархату.

    Патріарх Кіріл подякував угорському прем’єр-міністру за підтримку діяльності Будапештської єпархії РПЦ в Угорщині і нагородив Орбана орденом Слави та Честі I ступеня “за внесок у зміцнення традиційних моральних цінностей в європейському суспільстві”.

    Хто такий Віктор Обран і чому патріарх РПЦ його так палко вітає?

    По-перше, потрібно врахувати очевидну проросійськість Орбана та його лояльність до Кремля. Віктор Орбан неодноразово демонстрував близькі зв’язки з Росією та готовність підтримувати політику Путіна. Він виступав проти посилення санкцій проти РФ та перешкоджав постачанням зброї для України.

    Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан добився скасування накладання санкцій на московського патріарха Кіріла (Гундяєва) за підтримку ним війни росії проти України. Орбан сказав, що його уряд виступає проти внесення церковних діячів у список санкцій ЄС, оскільки “це поставить під загрозу релігійну свободу”.

    За день до цього Орбан у листі до Єврокомісії назвав новий пакет санкцій проти РФ “історичною помилкою”. Також він порівнював накладання санкцій на рф із “атомною бомбою”, скинутою на економіку Угорщини.

    27 червня 2022 року екс-глава Відділу зовнішніх зв’язків РПЦ митрополит Будапештський та Угорський Іларіон зустрівся з Орбаном і подякував йому за лобіювання інтересів Кремля в Євросоюзі.

    Орбан, який став найактивнішим прихильником росії в ЄС, давно виступає проти санкцій, починаючи з 2014 року, коли він заявив журналістам, що європейські обмеження, запроваджені щодо російської економіки після окупації Криму, завдали ЄС більше шкоди, ніж рф.

    По-друге, Гундяєв переоцінює вклад Орбана в зростання економіки Угорщини, ігноруючи інші промахи політика. Хоча в економіці Угорщини є позитивні тенденції, багато експертів критикують авторитарні тенденції в угорській політиці за Орбана. Він обмежив свободу ЗМІ, перетворивши їх на пропагандистський інструмент. Також йдеться про корупцію та обмеження незалежності судової системи Угорщини.

    Не тільки очільник РПЦ хвалить Орбана, але і патріарх Порфирій вручив йому у вересні 2022 року найвищу нагороду Сербської Церкви.

    Юридичні особи, пов’язані з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, що спеціалізуються на торгівлі природним газом, виробництві залізничних вагонів, транспортних послугах, логістиці, атомній енергетиці, будівництві, мають сталі комерційні зв’язки з російським Сбербанком, повідомляли Словацькі ЗМІ. За їх даними Угорщина навмисно не дала відключити від SWIFT російського Сбербанку – одного з найбільших банків російської федерації. Як виявилося, він має тісні зв’язки з компаніями угорських олігархів, близьких до Орбана.

    Віце-прем’єр уряду Польщі та лідер крайньої правої партії «Закон і справедливість» Ярослав Качинський заявив, що Польща не може співпрацювати з Угорщиною, поки позиція прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо війни в Україні, яку розв’язала рф, не зміниться. Він також порадив Орбану звернутись до офтальмолога. «Коли Орбан каже, що не може бачити, що сталося в Бучі, йому треба порадити звернутися до офтальмолога», – сказав Качинський.

    У кінці серпня 2022 року Кабінет Міністрів України схвалив пропозиції щодо застосування персональних санкцій на 10 років проти керівника РПЦ патріарха Кіріла (Гундяєва) та ще семи її представників.

    Також міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс у червні заявляв, що добиватиметься включення патріарха Кіріла в новий санкційний пакет ЄС. “Є чіткий пакет доказів того, що патріарх Кіріл причетний і був залучений. Тому що без доказів його навіть не вносили туди. Це схвалили посли всіх 27 держав і що найцікавіше, лідери 27 держав”, – заявив Ландсбергіс на зустрічі з журналістами в четвер.

    Найсвіжіше

    Популярне