Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Очільник МЗС Литви розповів, як Гундяєва викреслили із списку санкцій ЄС

    Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що добиватиметься включення глави Російської православної церкви патріарха Кіріла в новий санкційний пакет ЄС.

    Про це йдеться у повідомленні Delfi.

    “Є чіткий пакет доказів того, що патріарх Кіріл причетний і був залучений. Тому що без доказів його навіть не вносили туди. Це схвалили посли всіх 27 держав і що найцікавіше, лідери 27 держав”, – заявив Ландсбергіс на зустрічі з журналістами в четвер.

    Він додав, що рішення про введення санкцій проти Кіріла було погоджене політично, але його скасували на “фінальному етапі”.

    “Не знаю, з яких причин (було виключено Кіріла), відповісти не можу. Але це дозволяє говорити про те, що у нас є правова основа, практично був політичний консенсус, тому ми можемо спробувати пошукати заново”, – вважає глава литовського МЗС

    Ландсбергіс додав, що в сьомому пакеті санкцій Литва хотіла б бачити патріарха Кіріла, а також обмеження на закупівлю російського газу. Він, однак, додав, що останній захід не підтримують основні члени ЄС, залежні від російських енергоносіїв.

    Нагадаємо, Євросоюз не включив патріарха Кіріла (Владімира Гундяєва) у список осіб, на яких розширили санкції за війну РФ проти України у рамках шостого пакета, затвердженого на початку червня.

    З інформації західних ЗМІ ще на етапі обговорення санкційного пакета стало відомо, що Гундяєва спершу включили у цей список, але врешті вилучили через позицію прем’єра Угорщини Віктора Орбана.

    Найсвіжіше

    Популярне