П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Польська Церква стала підтримувати Україну: «Не Україна розпочала війну, а почав агресор Путін»

    16 лютого 2023 року в мережу потрапило розпорядження архиєпископа Перемишльсько-Горлицької єпархії Паїсія, в якому він висловлює підтримку українцям і називає Путіна агресором. Архиєрей Польської Церкви просить духовенство молитись за перемогу над російським агресором.

    «У зв’язку з річницею агресії Російської Федерації проти України закликаю все духовенство та вірних нашої єпархії продовжувати ревно молитися за мир в Україні. У п’ятницю, 24 лютого, просимо звершити Молебень, який співають у православних храмах (де є така можливість) під час боротьби з ворогами. Там, де такої можливості немає, особливі молитви за перемогу над російським агресором наказую підносити молитви за перемогу над російським агресором у неділю 19 та 26 лютого. Під час богослужінь прошу згадувати у проповіді про трагедію звірячої російської агресії проти України», – йдеться в документі.

    Архиєпископ Паїсій висловив віру в те, що «після року героїчної боротьби ми незабаром будемо насолоджуватися довгоочікуваною перемогою українського народу над московським агресором».

    Далі він підкреслює: «Не Україна розпочала війну, а почав агресор Путін. Господь наш Ісус Христос сказав: Хто візьме меча, від меча і загине (Мф. 26, 52)! Духовенству та вірним нашої єпархії щиро дякую за допомогу, яку ви надаєте Україні – духовну і матеріальну. Спаси Господи!», – йдеться в листі.

    Релігієзнавець Олександр Саган вважає, що предстоятеля Польської Церкви ігнорують не лише у польській владі, але і серед польського єпископату.

    «Цікаві процеси відбуваються у Польській ПЦ. “Юрека” фактично вже ігнорує не лише польська влада (не запросили на зустріч із Президентом Польщі – митрополит тоді сам приїхав, без запрошення), але й власні єпископи. Ось лист, який нині розсилається не лише по Перемишлянській єпархії, але й по всій Польщі. Лист цікавий тим, що тут принципово інші акценти, аніж ті, які пропагує агент Юрек», – йдеться в дописі релігієзнавця у Фейсбуці.

    Польська Церква не однорідна

    Як і будь-яка організація Польська Православна Церква не однорідна. В ній є і проросійські і проукраїнські архиєреї. Яскравий приклад останніх можна побачити на прикладі листа архієпископа Паїсія, який не побоявся використати разючо іншу риторику щодо російської агресії проти України, ніж це робив Савва.

    Вітання предстоятеля Польської Церкви Савви моспатріарху Кірілу, який підтримує і благословляє вбивства українців, стало каталізатором пробудження проукраїнських настроїв духовенства і громадськості в Польщі. Пізніше митрополит Варшавський Савва вибачився, що його нібито не так зрозуміли (у листі він бажав Гундяю «знищити зло в Україні»), але вже було пізно. Адже мало хто в Польщі захоче асоціювати себе із латентними «русміровцями» і агентами спецслужб.

    Пізніше українські громадські організації у Польщі звернулися до архиєпископа Савви, предстоятеля Польської Православної Церкви із закликом засудити злочинні дії РФ в Україні.

    На лояльне ставлення до прислужника Кремлівського режиму звернуло увагу також і МЗС Польщі. Там заявили, що відбулась «фатальна ситуація, що заслуговує засудження». Натомість Посол України в Польщі Василь Зварич назвав форму привітання Савви Кірілу “соромом і ганьбою”, зазначаючи, що цей лист був написаний “ворогами Польщі”.

    Хабарі від росіян і “агент Юрек”

    Варто зазначити, що Савва і раніше демонстрував свою прихильність до Моспатріархату і повторював кремлівські методички, завдаючи шкоди українцям, що потерпають від російського агресора.

    Зокрема митрополит Савва в інтерв’ю, опублікованому 9 серпня 2022 року в «Політиці», виступив проти визнання автокефалії Православної Церкви в Україні, в т.ч. звинувативши Константинопольського патріарха Варфоломія в поглибленні релігійного «розколу» в Україні.

    Такі меседжі, що лишень трохи поступаються сербським, видаються на публіку не просто так. Підкреслимо, що митрополит Савва ніде не коментує фінансову залежність Польської Церкви від Російської Федерації. Йдеться про скандальну історію з російським фондом заснованим «Росатомом». У грудні 2021 року представники цього фонду відвідали найвищих кліриків Польської автокефальної православної Церкви. Фонд Росатома «профінансував», зокрема, завершення будівництва та оздоблення сучасної варшавської церкви Святої Софії Премудрості Божої та документальний фільм для російського ТВ за участю польських православних єрархів. Звісно, що такі щедрі подарунки росіяни не роблять просто так, а взамін вимагають від польської Церкви декларувати проросійський погляд на православ’я в Україні, що і робив Савва.

    Візьмемо до уваги і те, що після повномасштабного вторгнення рф в Україну, 17 серпня 2022 року єрарх Московського патріархату, митрополит Віленський та Литовський Інокентій (Васильєв) прибув до Варшави на запрошення митрополита Варшавського та всієї Польщі Сави.

    Весь цей проросійський танок у Польщі не був би таким переконливим, якби не минуле предстоятеля Польської Православної Церкви. Архіви польських спецслужб свідчать про митрополита Савву, як про агента «Юрека». Його навіть підозрюють у приховуванні причин вбивства священника Пьотра Пославського у 1985 році.

    Савва, або «червоний митрополит» співпрацював з польськими спецслужбами кілька десятиліть. Він розповідав своїм кураторам про життя церкви, доносив на вільнодумних єрархів і фактично став ключовою фігурою, яка забезпечувала контроль спецслужб за церковним життям. Звісно, що особа, яка вітає кривавого Московського патріарха і була агентом спецслужб ніколи не займе дружню до України позицію.

    Найсвіжіше

    Популярне