Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Єпископ Сербської Церкви незадоволений «гонінням» на УПЦ (МП) і постачанням зброї Україні

    За УПЦ в єдності з Московським патріархатом вступились вірні союзники Кремля – серби із церковного середовища. Єпископ Бачський (Сербської ПЦ) Іриней заявив, що на УПЦ (МП) українська влада нібито звершує «гоніння» і проявляє в цьому «максимальну активність».

    Відповідні репліки Іриней дав місцевому виданню, цитує сайт Сербської ПЦ.

    Загалом все інтерв’ю виглядає так, наче його давав Соловйов чи Скабаєва, а не церковний єрарх, що повинен відстоювати правду, а не політичні повістки Кремля.

    «Константинопольський Патріархат завжди знав, що постмайданна українська влада, – переконує Іриней, – вибудована як найрадикальніша антиросійська структура, яка перебуває на службі безпосередньо у НАТО та політичного „Заходу“, не тільки зацікавлена ​​в перетворенні розкольницьких угруповань на своєрідну державність Церкву, а й виявляє максимальну активність в гоніннях на справжню канонічну Церкву (залякування духовенства, захоплення храмів та насильницька „перереєстрація“ парафій, терор проти віруючих…)».

    Єпископа Іринея зовсім не цікавить те, що рф вторглась в Україну ще в 2014 році, окупувавши Крим і продовжує чинити ще більше злочинів із лютого 2022 року. Натомість головних ворогів Іриней вбачає на Фанарі (через автокефалію ПЦУ) і на «Заході».

    Іриней навіть вважає, що не росія напала на Україну, а рф воює із «колектвним Заходом». Ось його слова: «Нікому, а найменше Священноначалію Великої Церкви Христової в Константинополі, не вимагалося особливої ​​проникливості, щоб зрозуміти, що антицерковні та антиросійські гоніння в умовах війни між Росією та колективним Заходом на території нещасної України стали б набагато жорсткішими, ніж були до початку зіткнення».

    Далі Іриней заявив що Києво-Печерська лавра є святинею «всього Російського православного світу» в яку «вторглись СБУ».

    Іриней, який підтримує Московського патріарха і «гониму» УПЦ (МП), підтримує також заборону на постачання зброї українським захисникам, які боронять власну землю від окупантів-рашистів. Він говорить: «Нам у жодному разі не можна брати участь у пропаганді тих сил, які на словах виступають за мир, але „просувають“ його відправкою в Україну дедалі більшої кількості озброєнь і тим самим працюють на те, щоб війна тривала якнайдовше…». Напевно в уяві Іринея, «справедливий мир» – це коли російські окупанти вбивають українців, а останні не мають права на отримання зброї від союзників і через це програють, внаслідок чого настає «мир».

    Також Іриней зізнався, що добре знає патріарха Варфоломія багато років і прямо його «закликав за всяку ціну уникати втручання у життєво важливу канонічну сферу Російської Церкви». Тобто він єрарх Сербської Церкви називає УПЦ (МП) – Російською Церквою, а Україну розцінює, як територію Російської Церкви. Ось такий шовінізм від серба для росіян.

    Що цікаво, Серби теж отримали автокефалію від Вселенського патріархату, як і ПЦУ, але чомусь не критикують своє дітище, не кажуть що це призвело в минулому до розколів чи інших негараздів. І тільки у український народ, який в кілька разів більший за кількістю за сербський народ, на думку сербських єрархів не повинен мати автокефальної Церкви.

    Загалом, інтерв’ю Іринея, це гарна антиреклама для УПЦ (МП) і черговий дзвіночок українській владі уважніше вивчити рухи і заяви Сербського духовенства щодо церковної ситуації в нашій країні. Це дасть змогу краще зрозуміти, що із себе являє УПЦ (МП), та як її присутність в Україні допомагає росіянам. У випадку з Іринеєм, це груба проросійська пропаганда, яка вже ледь схожа на церковну риторику. Можливо ще кілька років тому на це могли повестись якісь наївні люди, проте зараз це звучить дещо навіть смішно. Навіть складається враження, що Іриней так недолуго відпрацьовує рублі, але це лише припущення. До слова, РФ (російська розвідка) будує в Сербії храми, за що Путіну неодноразово дякували єрархи Сербської Церкви і навіть носили його портрети на «хресних ходах».

    Автор: диякон ПЦУ Іван Петрущак.

    Найсвіжіше

    Популярне