П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Путін планує відвідати урочисте відкриття храму в Сербії, який допомагали будувати РПЦ та російська розвідка

    Посол Сербії у Російській Федерації Мирослав Лазанскі розповів в інтерв’ю газеті “Ізвестія” про підготовку можливого візиту Владіміра Путіна до Белграду, пише “Lenta.ru”.

    Дипломат натякнув, що метою візиту може стати урочисте відкриття у цьому році храму Святого Савви у столиці Сербії, будівництву якого допомагала, за словами Лазанскі, Росія та Російська православна церква.

    Однак, не лише РПЦ допомагала у зведенні згаданої культової споруди. Відомо, що з 2015 року генеральним координатором робіт з внутрішнього облаштування собору є Федеральне агентство у справах Співдружності Незалежних Держав, співвітчизників, які проживають за кордоном, і з міжнародного гуманітарного співробітництва (Россотруднічєство).

    У розрізі сказаного варто нагадати, за інформацією “Радіо Свобода”, що ця специфічна російська агенція визнана Європейським парламентом у 2016 році як пропагандистська організація. А видання “Cyprus daily news” стверджує, що Россотруднічєство є стовпом російської пропаганди, яке має 97 місій в різних державах. Під прикриттям цієї організації, російські спецслужби працюють практично по всьому світу, просуваючи такі пропагандистські заходи, як “Бєссмєртний полк”, “День побєди” тощо.

    До слова, “Духовний фронт” інформував, як у березні 2021 року очільник Россотруднічєства Євгєній Прімаков заявив, що Кремль відреагує на спробу України відновити власну юрисдикцію на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей ударом по столиці України, ключовим об’єктам економіки та вузлам інфраструктури. На додачу, президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 2 квітня 2021 року, яким проти Россотруднічєства було запроваджено жорсткі санкції.

    Тож сміливо можна припустити, що храм Святого Савви у Белграді був побудований за активного сприяння російських спецслужб, які, у такий спосіб, посилюють вплив РФ не лише на Сербію, а й на весь Балканський регіон. А відвідавши урочисте відкриття собору Владімір Путін особисто ознайомиться з тим, наскільки якісно російська розвідка та РПЦ виконали його завдання у Сербії.

    Найсвіжіше

    Популярне