Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Прапори «Л/ДНР», посвідчення окупантів, крадені ікони. У ЗМІ підсумували знахідки під час обшуків в УПЦ МП

    Вже місяць правоохоронці проводять контррозвідувальні заходи на об’єктах УПЦ в єдності з московським патріархатом. Як повідомив в.о. голови СБУ Василь Малюк, вже є 50 кримінальних проваджень, 19 підозр та 5 вироків судів щодо представників цієї церкви.

    У самій УПЦ МП те, що відбувається, називають “гоніннями”. Натомість секретар РНБО зазначив, що вони не боряться з церквою, а приймають рішення проти людей, які загрожують нацбезпеці – Данілов.

    Що цікавого виявила СБУ – на інфографіці видання «Слово і діло».

    Найпоширеніші знахідки на об’єктах УПЦ МП – георгіївські стрічки, російські паспорти, пропагандистська література.

    У чоловічому монастирі УПЦ МП на Закарпатті правоохоронці виявили нацистську символіку та «вчення» про сатанізм. Там же знайшли тексти молитов за росію та патріарха Кіріла.

    Під час перевірок об’єктів УПЦ МП храмів у Херсонській, Черкаській, Житомирській та Волинській областях правоохоронці виявили прапор «новоросії», перепустки «федеральних радників» рф і навіть колекцію ікон, які росіяни викрали з будівлі почесного консула Литовської Республіки під час окупації Херсона. Пізніше в УПЦ МП заявили, що прапор терористів їм “підкинули“.

    У середині грудня СБУ провела обшуки в єпархіях одразу у дев’яти областях – Закарпатській, Чернівецькій, Рівненській, Волинській, Миколаївській, Сумській, Львівській, Житомирській та Херсонській. Там правоохоронці знайшли, крім паспортів рф та георгіївських стрічок, символіку вже забороненої «Опозиційної платформи – За життя», методички щодо поширення ворожої пропаганди серед парафіян.

    У єпархії на Львівщині виявили фото російських документів «про забезпечення взаємодії з військкоматами рф». А в одній із церков на Закарпатті знайшли прапор «республіки підкарпатська русь» з текстом гімну «підкарпатських русинів».

    У Роменській єпархії виявили клірика з партквитком Комуністичної партії СРСР.

    В одній із церков УПЦ МП у Харківській області правоохоронці знайшли сухпайки російської армії.

    Крім того, під час обшуків на територіях УПЦ МП виявляли сумнівних осіб. Так, на території Києво-Печерської Лаври затримано українця, який може бути причетний до протиправної діяльності проросійського інформагентства «Антван».

    А в чоловічому монастирі Овруцько-Коростенської єпархії УПЦ МП та Скиту на Житомирщині знайшли колишніх злочинців, які підтримували зв’язок із росіянами.

    Інфографіка: Слово і Діло

    Найсвіжіше

    Популярне