Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Ми не боремося з церквою, ми приймаємо рішення проти людей, які загрожують нацбезпеці – Данілов

    Україна не бореться з церквою як релігійною інституцією, але протидіє особам, які дотичні до неї та загрожують нацбезпеці. Так прокоментував обшуки СБУ на об’єктах УПЦ в єдності з МП секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв’ю «Голос Америки». Він запевнив, що проти діячів УПЦ Московського патріархату, яких викрили або викриють в роботі на Росію, вживатимуться відповідні заходи.

    «Хочу зауважити, що ми не боремося з церквою як з релігійною інституцією. Ми сьогодні ухвалюємо рішення стосовно осіб, які безпосередньо беруть участь у цьому процесі. І якщо СБУ, яка веде ці процеси, вважає, що та чи інша людина є небезпечною для нашої країни, то ми приймаємо відповідні рішення, і нам байдуже чи людина в рясі, чи в Brioni, чи в якомусь іншому одязі», – зазначив Данілов.

    Він підкреслив, що це стосується будь-кого, хто підтримує РФ, допомагає їй та шкодить нашій національній безпеці. Данілов звернув увагу, що ця ситуація почалася не сьогодні і не вчора.

    «Це давній процес, а з урахуванням того, що це чутливі питання, СБУ мала мати вже стовідсоткові докази того, що саме ці люди співпрацюють, мають до цього відношення, і є відповідні кримінальні провадження по кожному учаснику цього процесу. Тому цей процес зрушив з мертвої точки», – додав секретар РНБО.

    Він висловив своє бачення ситуації та заявив, що, на жаль, в Україні 30 років не звертали увагу на вказану проблему та дозволили певним людям поводитись так, як вони поводяться.

    «Але вони мали свого часу, особливо після 24 лютого, прийняти сторону нашої країни, відмовитися повністю від того всього російського, якщо воно там було, поставити крапку у цьому питанні. На жаль, не всі це зробили. І ті, хто цього не зробив або не зробить, матимуть наслідки безпосередньо для себе», – підсумував Данілов.

    Як писав Духовний Фронт України, влада України розпочала «гоніння» на колаборантів серед УПЦ МП.  Вся УПЦ МП сприйняла це не схвально і фактично виступила проти рішення РНБО, президента і СБУ.

    1 грудня президент України Володимир Зеленський підписав рішення РНБО про заборону релігійних організацій, пов’язаних з росією. Розглянувши діяльність релігійних організацій на території України в умовах військової агресії Російської Федерації проти України, з метою забезпечення духовної незалежності, недопущення розколу у суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів Рада національної безпеки і оборони України вирішила доручити Кабміну внести у двомісячний строк на розгляд Верховної Ради України законопроєкт щодо «унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій відповідно до норм міжнародного права у сфері свободи совісті та зобов’язань України у зв’язку зі вступом до Ради Європи».

    Варто підкреслити, що СБУ не забороняє проводити богослужінь, не висуває безпідставні обвинувачення митрополитам і священникам УПЦ МП, не забороняє молитись вірянам УПЦ МП, а діє виключно в рамках конституції. Йде мова про заборону колабораціоністської діяльності УПЦ МП і результати обшуків підтверджують успішність роботи СБУ.

    Найсвіжіше

    Популярне