Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Георгіївські стрічки, паспорти РФ та “методички” Кіріла: СБУ розповіла про результати обшуків в УПЦ (МП)

    Служба безпеки під час контррозвідувальних (безпекових) заходів на об’єктах УПЦ (в єдності з МП) знайшла російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії ОПЗЖ і “методички” Кіріла щодо поширення ворожої пропаганди через вірян.

    Як зазначає СБУ, перевірка проводилась у Закарпатській, Чернівецькій, Рівненській, Волинській, Миколаївській, Сумській, Львівській, Житомирській і Херсонській областях.

    Крім цього, виявлено склади з прокремлівською літературою, у тому числі авторства ідеолога рашизму Івана Ільїна.

    – У цих виданнях представники РФ заперечують існування українського народу, його мови і культури, а також ставлять під сумнів українську державність. Під час огляду церковних приміщень у селищі Чорнобаївка Херсонської області співробітники СБУ виявили бланки перепусток до окупаційних органів РФ, – йдеться у повідомленні СБУ.

    До того ж, в єпархії на Львівщині знайдено фото прихованих російських документів “об обеспечении взаимодействия с военными комиссариатами РФ”.

    На території церков у Закарпатській області знаходився прапор так званої “Республіки Підкарпатська Русь” з текстом гімну “підкарпатських русинів”.

    Також встановлено, що місцевий священник у проповідях називав “безбожниками-сатаністами” людей, які святкують Різдво 25 грудня.

    За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України.

    – На території одного з монастирів Рівненщини викрито послушника з російським паспортом і контактами в РФ. Наразі СБУ перевіряє його можливу причетність до розвідувально-підривної діяльності на користь спецслужб країни-агресора, – додають у службі.

    А в Роменській єпархії виявлено клірика з партквитком Комуністичної партії колишнього СРСР.

    Наразі всі вилучені матеріали направлено на експертизу для вжиття подальших процесуальних дій.

    Найсвіжіше

    Популярне