Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    55 спецпризначенців та штурм: Рік тому у Росії затримали якутського шамана Габишева за “похід на Москву на білому коні”

    27 січня 2022 року виповнився рік, як у Російській Федерації розпочато репресії стосовно політв’язня, шамана з Якутії Алєксандра Габишева. Про це нагадав адвокат Алєксєй Прянішніков у власному телеграм-каналі.

    “Рік тому: 55 силовиків, штурм, 8 місяців слідства та судів, 12 місяців в психушках – за план походу на Москву на білому коні”, – з іронією написав правозахисник.

    Нагадаємо, у січні 2021 року шаман Алєксандр Габишев заявив, що має намір почати черговий похід в Москву з метою здійснення “обряду вигнання Путіна з Кремля”. Згодом його затримали і помістили до психоневрологічного диспансеру.

    При цьому, відомо, що під час штурму спецпризначенцями розглядалась можливість вбивства шамана. Це підтвердив під час засідання міського суду в Якутську командир взводу Росгвардії. Однак, з огляду на публічність фігури Габишева, силовики відмовились від реалізації такого сценарію.

    26 липня 2021 року Якутський міський суд прийняв рішення відправити шамана на примусове лікування до психоневрологічної лікарні. Його було визнано винним у застосуванні насильства у відношенні співробітника Росгвардії.

    Шаман Габишев відбуває покарання у Новосибірській психіатричній лікарні спеціалізованого типу з інтенсивним наглядом.

    В грудні 2021 року міжнародна правозахисна організація Amnesty International звернулась до спеціального доповідача Організації Об’єднаних Націй з питань прав корінних народів з проханням прийняти до розгляду справу якутського шамана Алєксандра Габишева. Правозахисники попросили надіслати термінове звернення російській владі з вимогою звільнити шамана.

    Наприкінці січня 2022 року російський суд розпочне розгляд питання про продовження або припинення примусового лікування, що було призначено якутському шаману.

    Найсвіжіше

    Популярне