Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Amnesty International закликає ООН надіслати Кремлю вимогу звільнити шамана Габишева

    Міжнародна правозахисна організація Amnesty International звернулася до спеціального доповідача Організації Об’єднаних Націй з питань прав корінних народів з проханням прийняти до розгляду справу якутського шамана Алєксандра Габишева, який перебуває на примусовому лікуванні в психіатричній лікарні з інтенсивним наглядом у Новосибірську.

    Про це інформує “Радіо Свобода” з посиланням на сайт організації.

    Правозахисники стверджують що шамана незаконно утримують у медичному закладі, а спеціальний доповідач ООН має повноваження для прямих контактів із владою держав щодо індивідуальних випадків порушень прав людини. Відтак він може надіслати термінове звернення російській владі з вимогою звільнити Олександра Габишева.

    Нагадаємо, у січні 2021 року шаман Алєксандр Габишев заявив, що має намір почати похід в Москву в березні цього року з метою здійснення “обряду вигнання Путіна з Кремля”. Проте 28 січня його затримали і помістили до психоневрологічного диспансеру.

    У квітні 2021 року родичі Габишева заявили про різке погіршення його здоров’я, оскільки шамана піддали “лікуванню” речовинами, що змінюють психіку. Він дуже повільно говорив, скаржився на безсоння і втрату свідомості після уколів.

    26 липня 2021 року Якутський міський суд прийняв рішення відправити шамана на примусове лікування до психоневрологічної лікарні. Його було визнано винним у застосуванні насильства у відношенні співробітника Росгвардії.

    Шаман Габишев відбуває покарання у Новосибірській психіатричній лікарні спеціалізованого типу з інтенсивним наглядом.

    19 жовтня 2021 року у Нью-Йорку біля штаб-квартири Організації Об’єднаних Націй пройшла акція “FREEGABYSHEV” (“СВОБОДУГАБИШЕВУ”) на підтримку шамана Алєксандра Габишева, яку організували мешканці Якутії.

    Найсвіжіше

    Популярне