Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Російський суд вирішуватиме питання про подальше примусове лікування шамана Габишева наприкінці січня 2022 року

    Наприкінці січня 2022 року російський суд розпочне розгляд питання про продовження або припинення примусового лікування, що було призначено якутському шаману Алєксандру Габишеву.

    Зараз шаман перебуває в психіатричній клініці міста Новосибірськ, однак 26 січня 2022 року вже буде шість місяців, як він проходить лікування, а у таких випадках обов’язково збирається комісія, яка і вирішує доцільність подальшого застосування медичних заходів примусового характеру.

    Адвокат шамана Габишева Алєксєй Прянішніков розповів журналістам, що засідання комісії заплановане на 20-21 січня 2022 року, після чого суд протягом тижня розгляне справу і прийме, на підставі висновку комісії, відповідне рішення.

    “В засіданні від захисту будуть брати участь три особи: я і захисники з Якутська (Адвокат Ольга Тімофєєва і колишня депутатка законодавчого зібрання Якутії Сулустаана Мираан, вона була з нами протягом всього процесу в суді). Також планується присутність спеціаліста-психіатра з Москви”, – цитує “Интерфакс-религия” слова Прянішнікова.

    Окрім цього, адвокат зазначив, що в лютому наступного року 9 касаційний суд Владивостока розгляне скаргу захисників Алєксандра Габишева щодо призначення шаману примусового лікування. Прянішніков запевняє, що сторону захисту влаштує виключно рішення про звільнення Габишева.

    В іншому разі, захисники оскаржуватимуть вирок у Верховному суді РФ та Європейському суді з прав людини.

    Нагадаємо, у січні 2021 року шаман Алєксандр Габишев заявив, що має намір почати черговий похід в Москву з метою здійснення “обряду вигнання Путіна з Кремля”. Проте 28 січня його затримали і помістили до психоневрологічного диспансеру.

    У квітні 2021 року родичі Габишева заявили про різке погіршення його здоров’я, оскільки шамана піддали “лікуванню” речовинами, що змінюють психіку. Він дуже повільно говорив, скаржився на безсоння і втрату свідомості після уколів.

    26 липня 2021 року Якутський міський суд прийняв рішення відправити шамана на примусове лікування до психоневрологічної лікарні. Його було визнано винним у застосуванні насильства у відношенні співробітника Росгвардії.

    Шаман Габишев відбуває покарання у Новосибірській психіатричній лікарні спеціалізованого типу з інтенсивним наглядом.

    19 жовтня 2021 року у Нью-Йорку біля штаб-квартири Організації Об’єднаних Націй пройшла акція “FREEGABYSHEV” (“СВОБОДУГАБИШЕВУ”) на підтримку шамана Алєксандра Габишева, яку організували мешканці Якутії.

    В грудні 2021 року міжнародна правозахисна організація Amnesty International звернулась до спеціального доповідача Організації Об’єднаних Націй з питань прав корінних народів з проханням прийняти до розгляду справу якутського шамана Алєксандра Габишева. Правозахисники попросили надіслати термінове звернення російській владі з вимогою звільнити Алєксандра Габишева.

    Найсвіжіше

    Популярне