П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Російські силовики могли вбити шамана Габишева. Але передумали

    Під час штурму і затримання шамана Алєксандра Габишева розглядалася можливість його вбивства. Про це 7 травня під час засідання міського суду в Якутську у справі про примусове лікування Габишева заявив командир взводу Росгвардії.

    “Ми знали, що Габишев обдарований і громадський, тому вирішили не вбивати”, – цитують джерела слова росгвардійця, який був викликаний до суду як свідок звинувачення, передає Сибір.Реалії.

    7 травня в Якутську біля міського суду поліцейські затримали активіста Хонгор Анаєва, який приїхав підтримати Габишева, як й інші прихильники шамана.

    Суд над шаманом Алєксандром Габишевим розпочався 30 квітня. Вирішується питання про його примусове лікування в психіатричній лікарні закритого типу. Родичів і друзів шамана на засідання не пускають – питання про примусове лікування вирішується в закритому режимі. Наступні засідання, на якому планується допитати свідків обвинувачення, призначені на 12 і 19 травня.

    У квітні родичі Алєксандра Габишева, якого помістили на примусове лікування до психоневрологічного диспансеру в Якутії, заявили про різке погіршення його здоров’я. За словами Кіаїилани Захарової, яка відвідувала його в диспансері, Габишева “явно напхали якимись речовинами, що змінюють психіку”, він дуже повільно говорив, скаржився на безсоння і втрату свідомості після уколів.

    Наприкінці березня стали відомі підсумки експертизи, ініційованої слідством – вона не підтвердила, що шаман Алєксандр Габишев завдав шкоди здоров’ю росгвардійця під час затримання 28 січня (після того як шаман оголосив про новий похід до Кремля). Незважаючи на це, співробітник відомства, як і раніше проходить потерпілим у справі про насильство щодо співробітника поліції.

    У середині березня Габишева визнали неосудним в результаті психолого-психіатричної експертизи, яку провели в Якутській психоневрологічному диспансері. Навесні 2019 року Алєксандр Габишев відправився на Москву для проведення “обряду вигнання Путіна”. Його затримали через кілька місяців на кордоні Бурятії та Іркутської області. З поліції його доправили до психоневрологічного диспансеру. Проти шамана порушили кримінальну справу про заклики до екстремізму.

    У січні 2021 року Габишев заявив, що має намір почати новий похід в Москву в березні. 28 січня його затримали і помістили в психоневрологічний диспансер. Там примусову госпіталізацію Габишева пояснили його відмовою від лікування.

    Найсвіжіше

    Популярне