П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Якутського шамана Габишева, який йшов “виганяти Путіна”, визнано неосудним

    Фахівці якутського психоневрологічного диспансеру завершили призначену слідством експертизу у відношенні відомого шамана Алєксандра Габишева, пише “Каспаров.ру” з посиланням на “МБХ медиа” та правозахисника Алєксєя Прянішнікова.

    Повідомляється, що в рамках кримінального провадження щодо застосування Габишевим насильства у відношенні представника влади, його визнано неосудним. Відтак, керуючись результатами експертизи, суд може призначити шаманові примусове лікування.

    Наразі, правозахисники вагаються щодо доцільності оскарження такого рішення.

    Нагадаємо, Алєксандр Габишев – якутський шаман, який планував пішки прийти в Москву з 6 березня 2019 до 2021 року, щоб вигнати “злого духа” президента РФ Владіміра Путіна з Кремля. Був затриманий 19 вересня 2019 року в Бурятії, після чого примусово ушпиталений і проходив лікування у Якутському психоневрологічному диспансері. Влітку 2020 року вийшов на свободу.

    У січні 2021 року стало відомо, що шаман запланував черговий похід з обрядом “вигнання злих духів”. Орієнтовно у березні 2021 року, він планував вирушити верхи на білому коні з Якутська. Однак наприкінці січня знову був поміщений до психдиспансеру.

    У лютому була порушена ще одна кримінальна справа у відношенні Габишева. Російські правоохоронці стверджують, що шаман напав з мечем на співробітників поліції, які прибули до нього додому після отримання повідомлення з психоневрологічного диспансеру про ухиляння Габишева від лікування. В результаті нападу, як запевняють поліціянти, один співробітник отримав колото-різане поранення.

    Найсвіжіше

    Популярне