П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У РПЦ не вважають «вторгненням до Африки» приєднання африканських парафій до Московського патріархату

    У Російській православній церкві не вважають заснування російського екзархату на території Александрійського патріархату чимось, на кшталт вторгнення. Там запевняють, що діяли виключно у рамках прохань африканських священників, які нібито обурились через визнання Православної церкви України з боку патріарха Феодора.

    «Не йдеться про жодне вторгнення, не йдеться про те, що ми хотіли послабити Александрійський Патріархат. Йдеться просто про те, щоб дати можливість тим православним віруючим, як російськомовним, так і розмовляючим мовами Африки, як білим так і чорним, усім тим, хто не бажає асоціюватись з розколом, мати спілкування з канонічною Православною церквою та отримувати від канонічних священиків святе причастя та інші обряди», – сказав глава синодального Відділу зовнішніх церковних зв’язків митрополит Іларіон (Алфєєв) у програмі “Церква і мир” на телеканалі “Росія-24”, цитує “Інтерфакс”.

    Архієрей РПЦ стверджує, що Московська патріархія довго «терпіла» і не чіпала б Африку, якби не наполегливі прохання представників африканського духовенства, які звернулося до неї незабаром після того, як патріарх Александрійський Феодор підтримав ПЦУ.

    «Спершу таке звернення було зроблено два роки тому, і ми терпляче чекали, ми не відповідали на це звернення, ми вивчали звернення тих кліриків, які подали нам прохання, ми надсилали різні сигнали Александрійському патріарху про те, що ми не хотіли б вступати на територію Африки, але після того, як усі наші пропозиції були відкинуті, і після того, як Александрійський патріарх показав, що він не збирається змінювати свою позицію щодо України, то що нам залишалося робити», – сказав «ввічливий» митрополит РПЦ.

    Нагадаємо, раніше очільник ВЗЦЗ МП Іларіон (Алфеєєв) анонсував вторгнення РПЦ у Вселенський патріархат. Зокрема, 2 січня 2022 року він заявив, що РПЦ не може відмовити в духовному окормленні православним вірянам Туреччини.

    Також, новопризначений екзарх всієї Африки Московського патріархату митрополит Клинський Леонід (Горбачов) заявив, що Александрійському патріарху було надіслано багато коштів. «Скільки було зроблено для патріарха Феодора, скільки коштів було надіслано», – сказав він. Тепер Горбачов поставив умови патріарху Александрійському і вимагає від нього покаяння, мовляв, покається – тоді розмовлятимемо.

    29 грудня 2021 року Синод РПЦ у журналі №100 постановив прийняти до себе «102 клірики Александрійського Патріархату з восьми країн Африки, згідно з поданими проханнями». У РПЦ заявляють, що клірики з Африки нібито самі попросились до Московського патріархату, через згадування патріархом Александрійським імені предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, що є визнанням ПЦУ. 

    Релігійний експерт Олександр Єфременко зазначив, що Московська патріархія зробила ще один крок у безодню самоізоляції. Він зауважив, що єпархіальні центри РПЦ в Африці будуть засновані на місці дислокацій військових баз ПВК «Вагнера».

    Своєю чергою, богослов та блогер Андрєй Кураєв порівняв вторгнення РПЦ в Африку із ПВК Вагнера і атакою Путіна на Україну. 

    Найсвіжіше

    Популярне