Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит РПЦ анонсував вторгнення Моспатріархату на канонічну територію Константинопольського Патріархату

    Після вторгнення на канонічну територію Александрійського Патріархату, коли Російська православна церква прийняла рішення про утворення в Африці двох єпархій Моспатріархату, в Москві вирішили не зупинятись на скоєному і продовжити наступ на канонічні землі інших помісних церков, які визнали Православну церкву України.

    Зокрема, 2 січня 2022 року очільник Відділу зовнішніх церковних зносин Моспатріархату митрополит Іларіон (Алфєєв) заявив про наміри РПЦ завдати потужного удару Вселенському Патріархату.

    У своєму інтерв’ю агенції “РИА Новости”, архієрей зауважив, що в умовах, коли Константинопольський Патріархат нібито став на бік розколу, РПЦ не може відмовити в окормленні православним вірянам Туреччини.

    Такі заяви із уст речників РПЦ фіксувались і під час атаки на Александрійський Патріархат. У 2019 році в Моспатріархаті зауважили, що визнання ПЦУ матиме наслідки для Александрійської Церкви, і ці наслідки стосуватимуться питання окормлення православних вірян континенту, які не згодні з рішеннями і діями місцевих архієреїв.

    А вже 29 грудня 2021 року Синод РПЦ у журналі № 100 постановив прийняти до себе “102 клірики Александрійського Патріархату з восьми країн Африки, згідно з поданими проханнями”. У РПЦ заявили, що клірики з Африки нібито самі просились до складу Московського патріархату, через визнання патріархом Александрійським Православної церкви України.

    “Ми не могли відмовити клірикам, які усвідомили помилковість позиції свого патріарха, у прийнятті їх до лона нашої церкви”, – пояснив рішення Синоду митрополит Іларіон (Алфєєв) і анонсував вторгнення на канонічну територію Константинополя: “Точно так само ми не можемо відмовити православним вірянам Туреччини у пастирському окормленні в умовах, коли Константинопольський патріарх став на бік розколу”, – цитує “Красная весна” слова архієрея РПЦ.

    Яким чином РПЦ планує здійснювати “окормлення” православних вірян Туреччини, і чи планує створення власних єпархій на канонічній території Константинополя, на ці питання митрополит Іларіон (Алфєєв), поки що, не відповів. Однак, вже точно стало зрозуміло, що РПЦ вдається до дедалі більш агресивних дій на міжнародній арені, чим посилює створений власноруч розкол у світовому православ’ї.

    Найсвіжіше

    Популярне