Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    Російські депутати їздили переконувати Антіохійського патріарха не визнавати ПЦУ

    Після того, як церковна дипломатія РПЦ програла в Антіохійському напрямку, що було ясно після заяв Башара Асада, за справу взялись державні дипломати Російської Федерації. Ймовірно вони переконували патріарха Іоана Х не визнавати ПЦУ і навіть привезли відповідні даруночки (хабарі).

    23 грудня 2021 року патріарх Антіохійський і всього Сходу Іоанн Х прийняв у патріаршій резиденції в Дамаску, депутатів Державної Думи Росії – членів групи зв’язків із парламентом Сирії Д. В. Шабліна, Ш. В. Караола, С. А. Гаврилова, Н. С. Валуєва, А. А. Ющенко, Г. А. Карлова, А. Ю. Бородая, і також представників уряду Москви та керівництва інших російських регіонів, які брали участь у засіданні міжвідомчих координаційних штабів Росії та Сирії.

    Від імені делегації Дмитрий Шаблін привітав предстоятеля Антіохійської Православної Церкви, розповів про зустрічі делегації та проведені нею гуманітарні акції, передав слова про необхідність збереження християнської присутності на Близькому Сході, які прозвучали на зустрічі парламентарів з президентом Сирії Башаром Асадом. Представник РФ також згадав, що вірні Російської Православної Церкви «високо цінують тверду позицію Антіохійської Церкви щодо українського розколу», – йдеться в офіційному пресрелізі, опублікованому на сайті ВЗЦЗ МП.

    Депутат Державної думи, президент Міжпарламентської асамблеї Православ’я  Гаврилов висловив ідею проведення у Дамаску присвяченого діалогу культур та релігій міжнародного форуму, у якому взяли участь представники світових релігій, політичні та громадські діячі. «Лейтмотивом форуму мають стати солідарність, миротворчість, взаємна повага до духовних цінностей та національних традицій», – зазначив він.

    Ймовірно, російські депутати намагаються скликати новий «Амман» (уже в Дамаску), за участі Антіохійського патріарха і під його керівництвом, залучивши туди Сербів і Єрусалимського патріарха, ну і що очевидно — РПЦ.

    Російські політики не приховують, що депутати з Росії постійно контактують із сирійськими колегами з питань розвитку міжрелігійних відносин. Також «члени міжфракційної депутатської групи із захисту християнських цінностей приїжджають до Сирії з гуманітарними проектами з 2014 року», – пояснюється новині на ресурсі РПЦ. РФ надає військову допомогу Башару Асаду для задушення повстань, що переросли у громадянську війну і розміщує там свої військові бази.

    Не забули російські гості і про подаруночки Антіохійській Церкві, адже хабарі – це давня російська традиція, яка виникла, ще із початку виникнення Московії. «Заступник керівника департаменту зовнішньоекономічних та міжнародних зв’язків Москви І. П. Ткач передав сертифікат на придбання необхідного церковного начиння для відновлюваного за участю Росії та Російської Православної Церкви у місті Ез-Зібадані Успенського храму, який був зруйнований війною», – зазначається на ресурсі РПЦ.

    Патріарх Антіохійський Іоанн Х «російською (мовою, – ред.) подякував членам делегації за підтримку знедолених та гуманітарну роботу». Порушуючи тему відносин Антіохійської та Російської Церков, він: «У нас повна згода у всіх сферах, ми йдемо пліч-о-пліч, підтримуючи позиції один одного». Він також наголосив на важливості вирішення ситуації в Україні, причому про розкол не сказав жодного слова. Принаймні на ресурсі РПЦ цього немає.

    Предстоятель Антіохійської Православної Церкви згадав про те, що у Російської Федерації та Сирії спільна позиція на міжнародній арені, підкресливши: «Ми підтримуємо Росію у правій справі, молимося від щирого серця за російський народ і Росію». Також він проігнорував незаконне і з точки зору православ’я гріховне вторгнення РФ в Крим і ОРДЛО.

    «Ми бачимо, як сирійський народ хоче миру, і дуже цінуємо зусилля Росії в ім’я досягнення цієї мети, у тому числі на міжнародних майданчиках, де багато хто об’єднався проти Сирії, – продовжив патріарх Іоан Х. – Ми, сирійці, відкидаємо всі спроби розділити нас. Ми раді, що міністр з релігійних справ прийде на Різдво Христове до нас…, щоб російською, арабською та англійською мовами звернутися до віруючих. Я хочу з усією любов’ю передати Росії та її народу: ви робите велику справу захисту любові, добра і правди заради всього людства. Хай станемо ми свідками торжества правди у світі, в якому живемо».

    «Хай благословить Господь вас, членів делегації, нехай благословить Господь всю Росію, її народ, Російську Православну Церкву!» – на завершення сказав патріарх Іоан Х.

    Як пам’ятний дар російські парламентарі піднесли предстоятелю Антіохійської Православної Церкви ікону Спасителя, привезену з Сахаліну.

    У зустрічі також брали участь спеціальний представник Президента Російської Федерації з розвитку відносин із Сирійською Арабською Республікою, надзвичайний та повноважний посол Росії у Сирії А. В. Єфімов, представник патріарха Московського при Антіохійському патріарху ігумен Арсєній (Соколов), єрархи Антіохійської Православної Церкви єпископи Дарайський Мойсей, Сергіопольський Іоанн і Лариський Мойсей, архімандрит Парфеній (Алати).

    Можна зробити висновок, що питання України і визнання ПЦУ стояло чи не найголовнішою темою у розмові між російськими політиками і Антіохійським патріархом. Чи добились вони свого — час покаже, але вже зараз видно їх політичний тиск на першоєрарха і їхні щедрі дарунки, зокрема фінансування Церкви в Ез-Зібадані, яка вже відновлюється на російські гроші.

    Предстоятель Антіохійської Православної Церкви зустрівся з делегацією російських парламентарів / Фото: ВЗЦЗ МП

    Тиск РПЦ на Антіохійську Церкву

    Варто зазначити, що у квітні 2022 року Вселенський патріарх звершуватиме чин мироваріння за участі більшості Православних Помісних Церков і ПЦУ. У цьому чині мають взяти участь і церкви, які ще не визнали ПЦУ, зокрема: Антіохійська, Єрусалимська, Сербська, Болгарська, Польська, Албанська, Чехії та Словаччини Церкви.

    22 грудня Духовний Фронт України припускав, що в Антіохійській Церкві розглядається питання визнання Православної Церкви України і на такі висновки наштовхують заяви із Росії. 21 грудня координатор групи із взаємодії російської Державної думи Росії з парламентом Сирії Дмітрій Саблін передав слова президента Сирії Башара Асада. Останній лякає Антіохійську Церкву можливими «розколами», але запевняє, що до неї не можна застосувати ті сценарії, «що були в Україні». Такі залякування «розколом» можуть означати початок процедури визнання ПЦУ з боку Антіохійського Патріархату. Це вже було у випадках з Кіпрською і Грецькою Церквами. Найяскравіший приклад – Александрійський патріархат, де, за словами РПЦ, «сотні священників рвуться до РПЦ у разі не відкликання визнання ПЦУ». Сценарій «розколу» Кремль постійно застосовує. Та схоже, що він не надто дієвий, судячи із вищезгаданих прецедентів.

    Як видно із найновіших заяв, патріарх Антіохійський цілком підтримує політику РФ і навіть Російську Церкву, але чи означатиме це зволікання із визнанням ПЦУ, особливо у світлі активізації російської сторони в Антіохійській Церкві? Можливо ця підтримка є чистого роду дипломатичними заявами, які покликані лише заспокоїти РФ і РПЦ. Зокрема патріарх Іоан не говорить про «розкол в Україні», як це заведено казати у РПЦ.

    З усім тим, якщо взяти до уваги погрози Башара Асада і візити російських політиків до Антіохійської Церкви, вона, ймовірно, вже розпочала процес обговорення визнання ПЦУ. Цікавості ситуації додає і анонсоване патріархом Варфоломієм спільне мироваріння у 2022 році.

    Амман 2.0, думки експертів і лякалки «розколами»

    У жовтні релігійний експерт Олександр Єфременко припускав, що Москва намагатиметься скликати новий “Амман” і залучити до нього Антіохійського патріарха. Пізніше, стало відомо, що РПЦ не знайшла підтримки у “Аммані 2.0” навіть від Антіохійського Патріархату.

    В Антіохійській Церкві зібрався Синод, який виступив із заявою про єдність християн, що може свідчити про засудження РПЦ, яка розірвала в односторонньому порядку євхаристійне єднання з Церквами, що визнали ПЦУ. Заява опублікована на сайті 8 жовтня і була настільки серйозною, що 15 жовтня 2021 року на сайті РПЦ повідомили про перенесення дати Архієрейського собору (який мав відбутись в листопаді 2021 року) на травень 2022 «через коронавірус».

    Після цих перипетій 26 жовтня патріарх Антіохійський навіть зустрівся із представниками РПЦ. Ми припускали, що Московські агенти намагались на цій зустрічі переконати патріарха Іоанна все ж таки підтримати антиканонічну ініціативу РПЦ — Амман 2.0.

    Тепер після заяв Асада і візитів російських політиків стає дедалі ясніше, що церковна дипломатія РПЦ зазнала провалу. РПЦ вже не може залучитись підтримкою Антіохійського патріарха до травня 2022 року, коли в них буде Архієрейський собор і тепер підключає державний апарат РФ, а через нього і владу Сирії, щоб чинити тиск на Антіохійську Церкву.

    Тому цілком можливо, що новий 2022 рік може подарувати ПЦУ ще одне визнання з боку однієї з найдревніших Церков – Антіохійської. Вона займає третє місце в Диптиху після Константинопольської та Александрійської Церков, які вже визнали ПЦУ.

    Не можна виключати, що і в Антіохійській Церкві знайдуться любителі російських грошей, чи ідейні «рускоміровці». У всякому разі Москва діятиме за тим самим сценарієм, що і у всіх інших церквах, які визнали ПЦУ. Тобто всіляко намагатиметься підтримати проросійське крило в Антіохійській Церкві, розділюючи її на дві частини. При цьому з уст єрархів РПЦ не переставатимуть лунати заяви про піклування за «єдність світового православ’я».

    Автор: релігійний оглядач Іван Петрущак

    Найсвіжіше

    Популярне