Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Росія руками Асада лякає Антіохійську Церкву. На порозі нове визнання ПЦУ?

    Схоже, що в Антіохійській Церкві розглядається питання визнання Православної Церкви України. Принаймні на такі висновки наштовхують заяви із Росії.

    21 грудня координатор групи із взаємодії російської Державної думи Росії з парламентом Сирії Дмітрій Саблін передав слова президента Сирії Башара Асада. Останній лякає Антіохійську Церкву можливими “розколами”, але запевняє, що до неї не можна застосувати ті сценарії, “що були в Україні”.

    “Асад заявив, що Антіохійська церква залишиться єдиною, і керівництво Сирії її всіляко підтримуватиме”, – сказав Саблін за підсумками зустрічі з президентом Сирійської Арабської Республіки Башаром Асадом, повідомляє “Інтерфакс-Релігія”.

    За словами Сабліна, Асад зауважив, що так само як це робиться в Україні, “робота ведеться і для того, щоб нібито внести розкол в Антіохійську Православну Церкву”.

    Президент Сирії Асад висловив повагу на адресу патріарха Московського Кіріла та патріарха Антіохійського та всього Сходу Іоанна X, відзначив їхню мудрість та турботу про долю довірених ним Церков.

    Своєю чергою депутат Держдуми та президент Міжпарламентської асамблеї православ’я Сєргєй Гаврілов подякував Асаду “за збереження християнської присутності на сирійській землі”.

    Такі залякування “розколом” можуть означати початок процедури визнання ПЦУ з боку Антіохійського Патріархату. Як це було у випадках з Кіпрською і Грецькою Церквами. Найяскравіший приклад – Александрійський патріархат, де, за словами РПЦ, “сотні священників рвуться до РПЦ у разі не відкликання визнання ПЦУ”. Та як вже ми зазначали, ніхто в РПЦ не перейшов.

    Такий сценарій “розколу” Кремль постійно застосовує. Та схоже, що він не надто дієвий, судячи із вищезгаданих прецедентів. Тим не менше, у Москві чомусь і далі продовжують грати в цю гру. Схоже, що російська церковна дипломатія РФ зайшла в глухий кут.

    Президент Сирії Башар Асад є союзником Владіміра Путіна і, відповідно, зробить все, щоб було добре і Російській Православній Церкві. Так як визнання ПЦУ Антіохійським Патріархатом буде ходом проти РПЦ, то Асад вже почав “попереджувальні постріли” в бік Антіохійського Патріархату, щоб догодити своїм партнерам у Москві.

    У жовтні релігійний експерт Олександр Єфременко припускав, що Москва намагатиметься скликати новий “Амман” і залучити до нього Антіохійського патріарха. 

    Пізніше, стало відомо, що РПЦ не знайшла підтримки у “Аммані 2.0” навіть від Антіохійського Патріархату.

    В Антіохійській Церкві зібрався Синод, на якому виступив із заявою про єдність християн, що може свідчити про засудження РПЦ, яка розірвала в односторонньому порядку євхаристійне єднання з Церквами, що визнали ПЦУ. Заява опублікована на сайті 8 жовтня і була настільки серйозною, що 15 жовтня 2021 року на сайті РПЦ повідомили про перенесення дати Архієрейського собору (який мав відбутись в листопаді 2021 року) на травень 2022 «через коронавірус».

    Після цих перипетій патріарх Антіохійський навіть зустрівся із представниками РПЦ. Ми припускали, що Московські агенти намагались на цій зустрічі переконати патріарха Іоанна все ж таки підтримати антиканонічну ініціативу РПЦ.

    Тепер після заяв Асада стає дедалі ясніше, що церковна дипломатія РПЦ зазнала провалу. РПЦ вже не може залучитись підтримкою Антіохійського патріарха до травня 2022 року, коли в них буде Архієрейський собор і тепер підключає державний апарат РФ, а через нього і владу Сирії, щоб чинити тиск на Антіохійську Церкву.

    Тому цілком можливо, що новий 2022 рік може подарувати ПЦУ ще одне визнання з боку однієї з найдревніших Церков – Антіохійської. Вона займає третє місце в Диптиху після Константинопольської та Александрійської Церков, які вже визнали ПЦУ.

    Неможна  виключати, що і в Антіохійській Церкві знайдуться любителі російських грошей, чи ідейні «рускоміровці». У всякому разі Москва діятиме за тим самим сценарієм, що і у всіх інших церквах, які визнали ПЦУ. Тобто всіляко намагатиметься підтримати проросійське крило в Антіохійській Церкві, розділюючи її на дві частини. При цьому з уст єрархів РПЦ не переставатимуть лунати заяви про піклування за «єдність світового православ’я».

    Автор: релігійний оглядач Іван Петрущак.

    Найсвіжіше

    Популярне