Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій освятить миро за участі 11 Помісних Церков, в тому числі ПЦУ

    У своєму Різдвяному посланні Вселенський патріарх Варфоломій анонсував чин Мироваріння, запланований на 2022 рік. У цьому чині візьмуть участь практично всі Помісні Церкви. Ймовірно, в тому числі, там буде і Православна Церква України.

    «З Божої волі під час майбутньої Святої та Великої седмиці ми відслужимо службу освячення Святого Мира в нашому чесному Центрі. Ми вважаємо унікальним божественним даром нашій Мирності сподобитися очолити цей святковий і зворушливий обряд у четвертий раз у нашому скромному Патріаршому служінні. Слава Богу за все!», – йдеться у посланні патріарха Варфоломія, оприлюдненому Ставропігією Вселенського Патріархату в Україні.

    Сам чин відбудеться у Константинополі (Стамбулі) у Страсний тиждень, тобто в період найсуворішого посту в році перед Великоднем, який у 2022 році припадає на 25 квітня. Таким чином спільне богослужіння і чин мироваріння будуть звершені у період із 18 по 23 квітня 2022 року.

    Як «Духовний Фронт України» вже повідомляв раніше, посилаючись на слова магістра канонічного права Ніколаса Гургенідзе, у 2022 році 11 з 15 помісних церков отримають миро від Вселенського Патріархату. Його приготування відбудеться за участі Православної Церкви України та 10 інших Помісних Церков.

    Спільна літургія єпископів ПЦУ та єпископів інших церков означатиме визнання Православної Церкви України всіма іншими Церквами, які братимуть участь у цій спільній Літургії. Це означатиме остаточний провал РПЦ у питанні блокування визнання ПЦУ.

    Тобто ПЦУ мають визнати, ще семеро Автокефальних Церков: Антіохійська, Єрусалимська, Сербська, Болгарська, Польська, Албанська, Чехії та Словаччини. У цей рахунок не беруться до уваги Александрійська, Грецька та Кіпрські церкви, які вже визнали автокефалію ПЦУ і також будуть на таїнстві Мироваріння.

    Богослов назвав ті церкви, які самі варять святе Миро і які отримують його від Вселенської церкви. Отримують миро від Вселенського патріархату такі церкви: Олександрії (яка вже визнала ПЦУ), Антіохії, Єрусалиму, Сербії, Болгарії, Кіпру (яка вже визнала ПЦУ), Греції (яка вже визнала ПЦУ), Польщі, Албанії, Чехії та Словаччини, України. Вварять миро самі такі церкви: Грузії, Румунії та Росії.

    Згідно з типіконом церкви, миро підготовлюють з усіма вище зазначеними Помісними Церквами. Це таїнство звершується під час святкової спільної божественної Літургії, під час якої благословляється миро. Це відбувається кожні десять років. Минулого разу це Таїнство проходило у 2012 році, – пояснює богослов.

    Наступного року, у 2022 р., як правило, святе Таїнство Мироваріння має бути здійснено у Вселенському Патріархаті. У ньому мають взяти участь (обов’язково) представники від 11 автокефальних Церков. Це єпископи та священники.

    «Духовенство 10 Помісних Автокефальних церков, і духовенство Автокефальної церкви України (разом 11) неодмінно відвідають спільну службу, тому ми будемо свідками цікавих подій наступного року. … як правило, жодна з вищезазначених церков не відмовляється брати участь, бо як в такому випадку вони отримають святе Миро?», – підсумовує магістр канонічного права Ніколас Гургенідзе.

    Він також надав Духовному Фронту України тексти Томосів, тих церков, в яких чітко прописаний обов’язок отримання святого мира від Вселенського патріархату. Детальніше із ними ви можете познайомитись за цим посиланням.

    Найсвіжіше

    Популярне