Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Духівник Моспатріарха відвідав Афон, де зустрівся із ігуменом Єлисеєм, який підтримує ПЦУ

    Черговий крах дипломатії Моспатріархату. Днями відбулась цікава подія: духівник Московського патріарха Кіріла (Гундяєва) схиархімандрит Ілій (Ноздрін) відвідав Святу Гору Афон і зустрівся із настоятелем афонського монастиря Симонапетра ігуменом Єлисеєм, який підтримує ПЦУ і з точки зору РПЦ є «розкольником».

    Відповідний візит архімандрит РПЦ здійснив попри те, що рішення Синоду РПЦ від 15 жовтня 2018 року забороняє богослужіння із кліриками Вселенського Патріархату,  в тому числі, і на Афоні. До того ж очільник РПЦ особисто обізвав «розкольником» патріарха Варфоломія. Зазначимо, що Афон є канонічною територією Вселенського Патріархату і всі монастирі згадують ім’я патріарха Варфоломія як свого предстоятеля. Відповідно всі афонські ченці, з точки зору РПЦ, є розкольниками, і тих, хто молився із кліриками Вселенського Патріархату, РПЦ грозилась відлучати від причастя та просила їх каятись у гріху.

    Попри такі страшилки, в інтернеті опубліковане відео, на якому Ілій йде по одному із афонських монастирів. Відео опубліковане у групі “Αγαπώ τον Χριστό” в Фейсбуці, і надіслане «Духовному фронту України» одним із читачів.

    Чи молився архімандрит РПЦ на Афоні, чи був там як турист, який просто пройшовся історичними пам’ятками на разі невідомо. Але сам факт візиту духівника предстоятеля РПЦ на територію Вселенського Патріархату є доволі показовим.

    Монастир Симонапетра відомий своєю підтримкою автокефалії ПЦУ і дій Вселенського Патріархату в українському церковному питанні. У грекомовній групі у Фейсбуці також опублікували спільне фото духівника РПЦ із настоятелем монастиря Симонапетра, ігуменом Єлисеєм.

    Щодо підтримки ПЦУ від монастиря Симонапетра і особисто настоятеля цього монастиря ігумена Єлисея, то треба нагадати, як 26 листопада 2019 року делегація духовенства ПЦУ на чолі із єпископом Павлом (Юристим) відвідала Афон. Духовенство ПЦУ молилось і служило Літургію в монастирі Симонапетра і поспілкувалось із настоятелем цього монастиря ігуменом Єлисеєм.

    Архівне фото. Єпископ ПЦУ Павло і настоятель монастиря Симонапетра на Афоні ігумен Єлисей

    1 лютого 2020 року настоятель монастиря Симонапетра відвідував Україну і зустрівся із предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм. Ігумен Єлисей із іншими афонськими монахами прибув в Україну для відзначення першої річниці інтронізації митрополита Епіфанія.

    Архівне фото. Предстоятель ПЦУ і настоятель монастиря Симонапетра.

    Проте духівника Московського патріарха схиархімандрита Ілія зовсім не лякає підтримка ПЦУ ігуменом Єлисеєм. Ілій не боїться мати контакти із «розкольниками»  Вселенського Патріархату, які особисто підтримують ненависну Росії ПЦУ. Схиархімандрит РПЦ дякує Єлисею і каже що дуже радий його бачити.

    Можливо, тому, що деякі в середовищі РПЦ розуміють — Афон був і залишається благодатним місцем і уділом Богородиці, на яке ніяким чином не впливає ані політична воля Кремля, ані страшилки і заборони Російської Православної Церкви.

    Крім того, такі контакти видних і авторитетних кліриків РПЦ із афонітами, свідчать про недієвість всіх лякалок затверджених Моспатріархатом за кілька років від 2018 року. Навіть після того, як Кіріл особисто назвав патріарха Варфоломія Розкольником, у РПЦ не спішать якось серйозно на це реагувати і продовжують відвідувати Афонські монастирі, так ніби нічого й не сталось. Про це також свідчить і нещодавнє богослужіння єпископату Православної Церкви Америки, яку вважають частиною РПЦ, бо саме від неї та отримала «томос», який не визнається в світовому православ’ї.

    Раніше ми писали, що після заборони молитись у церквах Вселенського патріархату віряни РПЦ будуть їхати на святу Гору Афон не для того, щоб молитись і причащатись і брати участь у богослужіннях, а для фотографій і екскурсій, як атеїсти чи світські люди, далекі від віри.

    Нагадаємо, раніше експерти РПЦвУ назвали «голом в свої ворота» поїздки на Афон духовенства і вірян Моспатріархату. РПЦвУ організовує туди паломницькі поїздки і відновила їх у вересні 2021 року.

    Крім цього настоятель Афонського монастиря розкритикував РПЦ через заборону причащатись росіянам на Афоні. Крім цього на Святій Горі Афон переклали українською мовою брошуру, яка розповідає про автокефалію ПЦУ і критикує дії Моспатріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне