Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ знову видають бажане за дійсне: Єрусалимська церква нібито визнає лише Онуфрія

    У РПЦ в черговий раз видають бажане за дійсне. Вони покликали на конференцію єрарха Єрусалимської православної Церкви (навіть не предстоятеля Феофіла ІІІ) і видають його слова, як позицію всієї Єрусалимської православної Церкви. Хоча сама Єрусалимська Церква не обговорювала на своїх Синодах питання визнання ПЦУ чи підтримки РПЦ. Тобто, слова одного єпископа в проросійських ЗМІ тлумачать як позицію всієї Церкви.

    Так у «Правблогу», виданні що лобіює РПЦ, заявили, що «Єрусалимський патріархат визнає» РПЦвУ «єдиною канонічною Церквою в Україні» із посиланням на слова представника Єрусалимської Православної Церкви архієпископа Севастійского Феодосія, опублікованих на офіційному сайті Моспатріархії.

    До слова, сайт Московської патріархії не наводить цілу цитату слів цього єрарха, а обмежується своїм вільним перефразуванням. За даними РПЦ, єрарх Єрусалимської Церкви заявив, що в Єрусалимі невпинно моляться про подолання розколу і визнають митрополитом Київським Онуфрія (Березовського).

    Така заява, зроблена архієпископом Феодосієм в Москві, суперечить позиції Вселенського патріархату і ще кільком Церквам, які визнали Православну Церкву України і єдиного її предстоятеля — митрополита Епіфанія. Також щорічне видання Вселенського патріархату не визнає титулів єпископів МП в Україні і Онуфрій там названий просто митрополитом в Києві, а не митрополитом Київським і всієї України.

    Варто зазначити, що до Єрусалимського першоєрарха, патріарха Феофіла, часто навідуються посланники ФСБ РФ, а у Єрусалимі працює структура очолювана ексдиректором ФСБ РФ Сергеєм Стєпашиним – так зване Імператорське Православне Палестинське товариство (ІППТ).

    Путін і Єрусалимський патріарх. Джерело: росЗМІ

    РПЦ навіть спонсорує будівництво одного із місцевих храмів для Єрусалимської Церкви.

    Росія хоче використовувати Єрусалимського Патріарха, як інструмент, щоб протидіяти Вселенському патріархату. З цією метою Феофіл у лютому 2021 закликав до повторного проведення неканонічної Амманської зустрічі, хоча торішній «Амман» зазнав краху, що визнали навіть російські експерти.

    Що показово, Єрусалимський патріарх, попри такі хабарі від Кремля цього разу не став особисто їхати в Москву, як це було під час організації неканонічного Амманаського зібрання у 2020. Тоді із ним навіть президент РФ Владімір Путін особисто зустрівся. Зараз, після провального Амману, ніхто відкрито не підтримує Моспатріархат у його намаганнях переписати канони Церкви й історію під гучними звинуваченнями Вселенського патріархату.

    Крім цього, варто зазначити, що Єрусалимська Церква не скликала синоду з питання української автокефалії. Це, ще раз показує, що в РПЦ поширюють дезінформацію говорячи що ЄПЦ підтримує їх, адже такого рішення Синод цієї Церкви не приймав. Є особисті думки окремого єпископа й ініціатива патріарха Феофіла скликати неканонічні Амманські збори і все.

    Нагадаємо, РПЦ хоче скинути патріарха Варфоломія і створити своє, паралельне «православ’я». Також у РПЦ хочуть переписати канони Церкви і організували 16-17 вересня конференцію з питання «першості та соборності». Крім цього, проросійський єрарх Кіпрської Церкви (яка визнала ПЦУ) митрополит Никифор у Москві назвав всіх «розкольниками» і похвалив РПЦ. Архімандрит Романос коментуючи заяви Никифора сказав, що Никифор не знає богослів’я і ганьбить свою Кіпрську Православну Церкву.

    Одночасно з цим, за словами воєнно-політичного експерта Олександра Коваленка, російські спецслужби розгорнули нову інформаційну атаку проти Вселенського патріарха і порівнюють його з Гітлером.

    Після вищезгаданої конференції, речник РПЦвУ подякував РПЦ «за захист православ’я» і за нападки на Варфоломія.

    Найсвіжіше

    Популярне