Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Почаєві без Онуфрія відбувається з’їзд монахів РПЦвУ: Говорять про «порушення Конституції»

    У Почаївській Лаврі, яка перебуває в користуванні РПЦвУ, 15 липня відбувається з’їзд монахів цієї релігійної організації.

    Як повідомили в РЦПвУ, намісники (ігумени) і настоятельки монастирів Моспатріархату в Україні планують обговорити внутрішні питання і скласти звернення до президента Володимира Зеленського, прем’єр-міністра, глави МВС про нібито «порушення Конституції і антицерковні закони». Тобто знову відбувається втручання в політику збоку РПЦ в Україні.

    «Порушенням Конституції» в РПЦвУ традиційно називають приєднання парафій до ПЦУ, шляхом голосування більшості парафіян на зборах (Наприклад на Сумщині на зборах за ПЦУ виступило 107 людей, проти трьох, які були за МП). Крім цього, навіть програні судові позови, якими завалюють РПЦвУ суди, не змушують цю релігійну організацію заспокоїтись і діяти згідно з українським законодавством. Там ніяк не можуть змиритись із тим, що українські громадяни хочуть і можуть існувати без духовної протекції і підпорядкування Кремлю.

    «Антицерковними законами» в РПЦвУ називають закон проти колабораціонізму, проти унормування їхньої назви (так зване перейменування) і закон про капеланство.

    Зокрема в Криму РПЦвУ вже давно має назву «Московський патріархат», але в Україні їм таку назву мати не хочеться, адже це ще раз продемонструє і підтвердить їхню проросійську сутність і налаштованість.

    З усім тим Онуфрій, очільник РПЦвУ, сам не з’явився на з’їзд, а обмежився лише посланням у якому торкнувся суто церковних тем. Він ані слова не сказав за «антицерковні закони» чи за «порушення конституції». До слова Онуфрій і митрополит Антоній (Паканич), який вважається наступником Онуфрія, не з’явився і на антидержавні заворушення під ОП і ВРУ, що відбувались 15 червня 2021 року. Водночас Онуфрій їздив до Чорногорії, підтримувати Сербський патріархат в цій країні і брати учать в антидержавних заворушеннях.

    У з’їзді також бере учать єрарх РПЦвУ із Святогірська, митрополит Арсеній (Яковенко). Він є намісником Святогірської лаври Моспатріархату, яка за даними генерала ЗСУ Ігоря Гордійчука та російського терориста Ігоря Гіркіна переховувала терористів «Л/ДНР».

    У 2018 році Арсеній заявив, що війну почала Україна, а не Росія. Також Яковенко характеризує війну РФ проти України, як громадянський конфлікт. 

    У 2020 році у Святогірській лаврі пройшов сумнозвісний форум «Люди миру», на якому звучали тезиси про нібито бійців-мародерів із ЗСУ. «Нехай солдати у себе в будинку окопи вириють», – говорила тоді одна з учасниць форуму – вірянка Моспатріархату в Україні. Про Росію, як країну агресор ніхто не згадував і не акцентував уваги на цьому форумі.

    Фото: РПЦвУ
    Фото: РПЦвУ

    Найсвіжіше

    Популярне