Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    Папа Римський: «мир, досягнутий шляхом переговорів, кращий, ніж війна без кінця»

    Папа Римський Франциск закликав до миру, заявивши, що «мир, досягнутий шляхом переговорів, кращий, ніж війна без кінця».

    «Будь ласка. Країни, які перебувають у стані війни, всі вони, припиніть війну. Шукайте переговори. Шукайте мир», — сказав він в інтерв’ю CBS News.

    За словами понтифіка, українські діти «забули як посміхатися».

    «Ці діти не знають, як посміхатися. Я кажу їм щось, але вони забувають, як посміхатися. А це дуже важко, коли дитина забуває посміхатися. Це справді дуже серйозно. Дуже серйозно», — сказав він.

    Резонансні заяви папи римського про війну

    9 березня в інтерв’ю швейцарській італомовній телерадіокомпанії RSI папа римський Франциск, оцінюючи становище України у війні, сказав, що «сильнішим буде той, хто матиме мужність білого прапора» і що «вести переговори — це сміливо». При цьому він закликав вести переговори, «поки усе не стало гірше».

    Після того, як слова Франциска викликали широкий резонанс, керівник пресслужби Ватикану Маттео Бруні пояснив, що папа підхопив запропонований журналістом у запитанні вислів про «білий прапор».

    За словами Бруні, Франциск також підтвердив свою «глибоку прихильність» до українського народу.

    10 березня посол України при Святому Престолі Андрій Юраш заявив, що найближчим часом зустрінеться з понтифіком і порушить тему України.

    Президент Володимир Зеленський після заяви папи сказав, що дехто в церкві займається «віртуальним посередництвом між тим, хто хоче жити, і тим, хто хоче тебе знищити». Слова понтифіка також розкритикувала низка західних політиків.

    МЗС України викликало апостольського нунція Вісвалдаса Кулбокаса та висловило розчарування словами Франциска. Відомство наголосило, що від глави Святого Престолу очікували не закликів, які заохочують Росію до подальшого нехтування міжнародним правом, а сигналів щодо «об’єднання сил для забезпечення перемоги добра над злом».

    Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 10 березня у відповідь на слова папи римського сказав, що прапор України — синьо-жовтий, і «ми не будемо піднімати інші прапори».

    12 березня державний секретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін, пояснюючи резонансні слова папи римського, заявив, що першою умовою миру є припинення вогню з боку агресора, тобто Москви.

    Папа римський Франциск 13 березня, після скандальних заяв про Україну, закликав парафіян молитися за тих, хто страждає від «жахливих наслідків» конфліктів.

    15 березня посол у Ватикані Андрій Юраш закликав папу римського Франциска відвідати Україну, зазначивши, що вона не готова прийняти символ білого прапора.

    Найсвіжіше

    Популярне