Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Філарет продовжує бути негласним союзником РПЦ у війні проти ПЦУ

    У РПЦ продовжують використовувати заяви Філарета на свою користь і на шкоду Православної церкви України. З кожним разом почесний патріарх дає все нові і нові інформаційні причини для очорнення ПЦУ і в РПЦ це одразу ж підхоплюють, перекручують і дають оцінку.

    Нещодавно, коментуючи звернення почесного патріарха Філарета до президента Володимира Зеленського із закликом вимагати від патріарха Константинопольського Варфоломія «новий Томос», яким надавалася б «реальна автокефалія», голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополит Іларіон погодився із ним (Філаретом), що «автокефалія ПЦУ є несправжньою».

    «Оскільки у Патріарха Варфоломія було замовлення від тодішнього президента України Порошенко, для якого це було необхідно, щоб виграти вибори (чого в підсумку, як ми знаємо, не сталося), Константинопольському Патріарху довелося дати томос тим, хто його прийняв — українським розкольникам. Причому взяли його не всі українські розкольники: глава українського розколу Філарет Денисенко, який іменує себе „патріархом Київським“, не прийняв цей томос. Він заявив про те, що в дійсності там не надається реальна самостійність, тобто „українська церква“, згідно з цим Томосу, що не наділяється статусом Патріархату, вона є в значній мірі залежною від Константинополя», — сказав єрарх РПЦ, повідомляє офіційний ресурс РПЦ mospat.ru

    Тут є одразу кілька викривлень реальної історії. По-перше, Томос про автокефалію ПЦУ Філарет спочатку прийняв і радів за нього. Також прийняли томос не лише українські «розкольники», якими Іларіон іменує «УПЦ КП» та «УАПЦ». На Об’єднавчий собор прийшли і два митрополити РПЦвУ. Їх кількість могла бути більшою якби не тиск збоку проросійських сил в Україні. По-друге, народ України вже понад сто років боровся за незалежність своєї церкви і говорити про томос як «замовлення Порошенка» – це щонайменше бути популістом і говорити неправду.

    Водночас Іларіон (Алфеев) додав, що РПЦвУ має «фактичну самостійність», хоча насправді РПЦвУ має виконувати рішення Помісних та Архієрейських соборів РПЦ, а в Криму єпархія яка раніше іменувалась «УПЦ (МП)» почала іменуватись лише Московським патріархатом і радіє окупації Криму Росією.

    Іларіон також похвалив Філарета, назвавши його «досвідченим церковним дипломатом», який «побачив дефекти томосу». «Загалом, Константинополь заварив таку кашу на Україні, що тепер навіть самим українцям дуже важко розібратися в тому, що відбувається», — впевнений Іларіон, який вже кілька років не відвідує Україну і чує про неї лише від інших.

    Варто зазначити, що про Філарета на ресурсах РПЦвУ почали говорити в позитивному світлі. Різного роду пропагандистські проросійські ЗМІ виставляють його найменші здобутки і пишуть про «боротьбу Філарета за реальну автокефалію». Таким чином Філарета знову тягнуть танцювати під дудку Москви.

    З 2019 року Філарет та його ліквідована структура УПЦ КП, вже як неіснуюча, регулярно завдавала інформаційної шкоди Україні, за допомогою дискредитації ПЦУ, поширенні фейкової інформації, а так само участю і підтримкою сумнівних заходів гібридного формату.

    Фактично, відкрито не проявляючи свого злиття з діями РПЦвУ, дана структура латентно бере участь практично у всіх деструктивних проєктах, організованих філією РПЦ в Україні. І той факт, що Філарет анонсував форуми «Київського патріархату», відразу після «Правового форуму» РПЦвУ, говорить про те, що ці структури діють узгоджено і практично одночасно, на ниві дестабілізації України і нанесення нашій країні максимальної шкоди, як репутаційної, так і політичної, а також соціально-громадської.

    Через пандемію коронавірусу в 2020 році, деструктивна діяльність Філарета і так званої «УПЦ КП» дещо впала, але зараз ситуація з його новими висловами набирає обертів і її підхоплюють офіційні керівники РПЦ високого рангу.

    Нагадаємо, на Об’єднавчому Соборі почесний патріарх Філарет, як і предстоятель УАПЦ митрополит Макарій (Малетич) підписали юридичну ліквідацію «УПЦ Київського патріархату» та «Української Автокефальної православної Церкви». В той же день, духовенство об’єднаної церкви проголосувало за статут ПЦУ і обрали нового предстоятеля — митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Через кілька тижнів він отримав Томос про автокефалію ПЦУ і визнання збоку Вселенського патріархату. Філарет потроху почав віддалятись від ПЦУ, бачачи, що управління в церкві він більше не звершує. Він почав висвячувати нових єпископів, ігноруючи обрання їх синодом ПЦУ. Проте це не принесло очікуваних результатів.

    В 1990-х роках Філарету вдалось розбудувати велику церкву, але у 2020, коли в Україні є визнана православна Церква почесного патріарха мало хто підтримав. Паства почесного патріарха сконцентрована лише біля Володимирського собору. Це декілька священників і єпископів, які фактично мають по одній парафії, а то і без неї.

    Такий стан речей пригнічували Філарета, який раніше заявляв, що завжди буде патріархом, бо його обрали на це в Київському патріархаті, ліквідованому ним же.

    Із легкого нашіптування російських спецслужб Томос про автокефалію ПЦУ для Філарета став «не такий» як мав бути. Звичайно, що після таких подій, він одразу став для Москви союзником і «ворогом мого ворога». Російські інформаційні помийки перестали клеймити його «розкольником, розтригою, Михайлом Антоновичем». Натомість вони щедро тиражували всі його вислови, які шкодили єдності ПЦУ. Ображений на всіх Філарет, за планами росіян мав розвалити ПЦУ та дискредитувати її.

    РФ допомагала організовувати мітинги на підтримку Філарета і їх курирували люди Медведчука. Це підтвердив і предстоятель ПЦУ Митрополит Епіфаній, який вважає, що за спиною Філарета грають деякі проросійські сили.

    Також Філарет у 2019 році зустрічався із Теліженком, який потрапив під санкції США. Теліженко пов’язаний із Російською Федеральною службою безпеки (ФСБ), яка у координації із Андрієм Деркачем (1990–1993 Деркач навчався у Академії Федеральної служби безпеки Російської Федерації. Тема його дипломної роботи «Организация и проведение встреч с негласной агентурой») займалась «плівками Байдена» із Порошенком та Путіним. До слова Деркач написав листа у якому відмовляв Вселенського патріарха від візиту в Україну.

    РПЦ почала шкодувати «старця» Філарета і знайшла в ньому великого союзника в боротьбі проти ПЦУ. У проросійських ЗМІ про почесного патріарха Філарета почали говорити в позитивному світлі, що може свідчити про підготовку до прийняття Філарета в лоно РПЦ, або участі його в новій грі проти України і ПЦУ, де той отримає «фейковий» томос від РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне