П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Уже не «раскольнік» і «розстрига»: Росія втягує Філарета в інформаційну війну проти ПЦУ

    Російська пропаганда вже забула, як колись іменувала Філарета «раскольніком» і «розстригою з єретичними поглядами». Тепер вона втягує його і використовує для того, щоб поширювати неправду й вести інформаційну війну проти ПЦУ.
    Такі висновки напрошуються після аналітики останніх публікацій проросійських ЗМІ. Останнє інтерв’ю Філарет дав на каналі Ріната Ахметова «Україна 24». Всі його висловлювання по цитатах і реченнях розтягли різні пропагандистські рупори кремля, такі як strana.ua, raskolam.net, СПЖ. Що проросійські видання вже не критикують Філарета, як кілька років тому і не називають його «раскольніком» «Мішкою Денисенком», «самосвятом» та «розстригою». Тепер всі ці епітети сховані чим подалі – Філарет для них став авторитетним джерелом, на яке можна посилатись й дослухатись роз’яснень щодо надання Томосу Православній Церкві України. Тільки видання, які орієнтовані не на українського, а на російського читатча, такі як РІА Новості (заблоковані в Україні ресурс), називають Філарета «раскольником».
    Видання Strana.ua, цитує інтерв’ю Філарета і виставляє його «стражем чистоти православ’я», а не «самосвятом», як про нього писали до 2018 року. Варто зазначити, що українська версія Вікіпедії внесла у санкційний список Strana.ua і видає попередження коли хтось хоче на неї посилатись при редагуванні електронної енциклопедії.
    Із 17 по 21 жовтня на ресурсі Расколам.нет про Філарета пишуть аж 6 разів, у той час, як про Онуфрія – лише один раз. При чому жодного разу проросійські медіа вже не говорять про «расстригу» й «Мішку Дениенка». В усіх випадках лаконічно обходяться словом «Філарет».
    Для наочності просто залишимо тут скріншоти, як про Філарета писали ресурси російської пропаганди кілька років тому (2016 – 2018 рр).


     
     

    Найсвіжіше

    Популярне