П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Як РПЦ почала шкодувати «старця» Філарета

    Нещодавно ми розповідали про те, як колишній очільник УПЦ КП Філарет у своєму нещодавньому інтерв’ю цитував російських церковників з приводу окремих положень Томосу. Тепер самі російські церковники цитують Філарета і навіть співчувають йому.
    Заступник митрополита РПЦ Іларіона Алфєєва (слова якого озвучив Філарет) протоєрей Ніколай Балашов в інтерв’ю «Інтерфаксу» заявив, що Філарета обманули із Томосом. Унаслідок чого сам отець Ніколай вважає, що «вся история с “получением томоса”… была изначально замешана на обмане».
    Цей «обман» заступник очільника відділу зовнішньоцерковних відносин РПЦ вбачає у низці причин. Зокрема, за його словами, «обман» був «в обещаниях администрации украинского президента представить то десять, то двадцать и даже больше подписей канонических архиереев; в попытках убедить православный народ Украины, что томос – это именно то, чего недостает для полного счастья» та інших.
    Найбільше «обману» Балашов вбачає із ситуацією із Філаретом. На його думку, Філарета обманув президент Порошенко, який нібито обіцяв Філарету, що «ничего внутри его “церкви” не изменится, а он как был, так и останется “патриархом”». Також отець Ніколай вважає, що Філарета обманув предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній. Цей «обман» виявився, за словами Балашова в «в обещаниях преемника руководствоваться советами своего “духовного отца”, которым он пренебрег уже очень скоро».
    Такими меседжами російський церковник процитував самого Філарета, який починаючи від травня 2019 року всюди волає, що його обманули Порошенко і митрополит Епіфаній.
    Окрім цього, отець Ніколай вбачає «обман» із Томосом у «несбывшихся обещаниях бывшему митрополиту Винницкому Симеону, который в результате ничего не приобрел» та «в “научных изысканиях” привлеченных Фанаром экспертов, которые “доказали”, будто Киевскую митрополию в 1686 году Москве отдали “не насовсем” или даже “вообще не отдали”, а только позволили временно рукополагать митрополитов». За останню «ложь, правда, кто-то получил свою награду в виде богатой Австралийской епархии, другие получили более скромный гонорар».
    Далі у своєму інтерв’ю Балашов ще раз процитував Філарета, згадавши його нещодавнє інтерв’ю «Апострофу» про «нетакий Томос». Зокрема протоєрей зазначив, що «теперь бывший митрополит и изгнанный “почетный патриарх” Филарет говорит, что подсунули “не тот” томос». З цією думкою Філарета сам Балашов цілком згідний, і вважає, що самого Філарета обманули не лише Порошенко і Епіфаній, а «все участники тогдашнего действа».
    Балашову важко повірити, що «Филарет даже и не прочитал ни томос, ни кабальный устав “ПЦУ” прежде, чем распустил (правда, тоже “понарошку”) свой “Киевский патриархат, который потом пришлось воссоздавать». На його думку, Філарет сподівався, що коли «оттрубят фанфары, греки уедут, а жизнь пойдёт как было раньше». Утім як зазначає Балашов у Філарета нічого «не вышло».
    Таке висловлювання рупора РПЦ вказує, що РПЦ вже розуміють, що ПЦУ знищити неможливо. Із певним співчуттям він говорить, що «даже такого многоопытного игрока удалось разыграть». Проте чому Філарету не вдалось відновити свою владу для Балашова залишається таємницею: «то ли возраст берет своё, и политическое чутье подводит, то ли просто не выдержал многочасового шантажа и давления тогдашнего президента». За його інформацією, сам Порошенко «провел в ночь перед “объединительным собором” долгие часы наедине с “почетным патриархом”».
    Далі в прозаїчній манері отець Ніколай розповів про душевні почування і боріння самого Філарета перед об’єднавчим собором: «Чуяло сердце старца, что всё пошло не так, не хотел идти на этот собор, не хотел подписывать роспуск “патриархата”». Примітно, що цього разу, і напевно, вперше представник РПЦ називає Філарета не «розкольником і єретиком», як це зазвичай робили російські церковники, а саме «старцем». Примітно, що навіть це слово не взято редакцією у лапки. Така риторика схожа на співчуття цьому «старцю», якого за словами того ж отця Ніколая, «заставили, уговорили» підписати документ про ліквідацію УПЦ КП.
    Також Балашов знайшов ще один обман і щодо екзархів Константинопольського Патріархату. Які, на його думку, «не хотели позориться, не раз и не два порывались уехать в аэропорт», але їм «не дали, пришлось участвовать в позорном мероприятии». «Позорным меропреятием» він називає об’єднавчий собор українського православ’я 15 грудня 2018 року, який за його словами «в идейном плане обеспечивалось администрацией президента Украины», а в організаційному – «СБУ, сотрудниками которого была и окружена, и заполнена по всей периферии храмового помещения Святая София Киевская».
    Як не дивно, але на думку Балашова обманутим був і сам Порошенко, якого він саркастично називає «спаситель нации и возродитель духовности», який сидів в «президиуме того “собора” на манер святого Константина Великого». Балашов вважає, що Порошенко «оказался обманут своими политтехнологами, которые врали ему, что томос гарантирует победу на выборах».
    Також Балашов вважає, що і Вселенського патріарха Варфоломія обманули, через те що повірив, що «за ним пойдет вся Украина, уставшая от “московского ига” и готовая проглотить хоть какой томос». Унаслідок цього «обману», за словами Балашова, Вселенський патріарх «ни обещанного списка “ставропигий” в собственность не получил, ни славы объединителя православия, а только горечь поражения и раскола в той мировой семье православных христиан, где недавно еще был он первым среди равных».
    Такі свої доводи Балашов будує із чуток і «рассказами участников обо всём этом полнится город Киев». Саму ж українську столицю він глузуючи охарактеризував, як місце «где извечно шила в мешке не утаишь».

    Найсвіжіше

    Популярне