Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Росії РПЦ позбавила парафії свого священника, який виходив на акції протестів

    У країні агресорі – Росії – тривають репресії проти всіх опозиційних, антипутінських сил. Навіть священників? які виходять на мітинги, позбавляють парафій вищі церковні органи та керівники Російської православної Церкви.

    Архієпископ РПЦ Єфрем (Просянок) звільнив протоєрея Андрєя Вінарського від настоятельства в двох парафіях в Єврейській автономній області. Приводом став арешт клірика на 20 діб за участь у акціях на підтримку екс-губернатора Хабаровського краю Сєргєя Фургала і опозиційного політика Алєксєя Навального, повідомляє 16 березня credo.press.

    Адвокат Вінарського Татяна Тіткова заявила, що захист має намір оскаржити рішення суду. «Це був не мітинг на підтримку екс-губернатора Хабаровського краю Сєргєя Фургала і політика Алєксєя Навального, як стверджують в органах поліції, а просто збір десяти осіб, які мирно спілкувалися між собою, причому не у будівлі уряду, а на центрі площі», – підкреслила Тіткова.

    Примітно, що указ архієпископа РПЦ про зняття Вінарського з посади з’явився вже наступного дня після його затримання і арешту. В єпархії РПЦ пояснили, що парафії клірик позбувся через те, що «він фізично не може виконувати свої обов’язки»: «Керівництво єпархії прийняло рішення про відсторонення, щоб не зірвати богослужіння в парафіях, де він був настоятелем, і призначити тимчасово виконуючого обов’язки». Однак в церковних постановах архієпископа моспатріархату немає ні слова про те, що усунення священника від своїх обов’язків є тільки на період адміністративного арешту. «Треба дожити, 20 днів попереду, це дуже багато», – пояснили в єпархії.

    Справу Андрєя Вінарского можна було б розглядати як дисциплінарне правопорушення, однак в Московському патріархаті вирішили надати їй політичного забарвлення.

    Коментуючи затримання і позбавлення парафії Вінарского, заступник голови синодального відділу Московського патріархату із взаємин церкви з суспільством і ЗМІ Вахтанг Кіпшидзе зауважив: «Участь у політичній боротьбі для священників неприпустима і суперечить Основам соціальної концепції Російської православної церкви. Священник зобов’язаний дотримуватися законів Російської Федерації, як і будь-який інший громадянин. Святійший патріарх (РПЦ, – ред.) неодноразово підкреслював, що церква покликана до того, щоб об’єднувати суспільство поверх політичних розбіжностей, а не ставати лінією розділень. Переконаний, що поява священників на мітингах і їх участь в будь-якій політичній агітації підриває позиції церкви в суспільстві».

    У лютому патріарх РПЦ Кіріл заявив, що «коли священнослужитель стає активним учасником запеклих суперечок на суспільно-політичні теми» і «перетворюється в політичного коментатора, він приносить більше шкоди, ніж користі». «Думаю, сьогодні ми повинні особливо берегти ці принципи і зберігати якесь відсторонення від життєвих інтересів і повсякденного життя, не втягуватися в політичні дискусії, а якщо така необхідність виникає, то лише для того, щоб захистити духовні і моральні основи людського життя. Якщо ж ми починаємо давати політичні оцінки цих подій, то робимо велику помилку. Не треба вважати, що наш обов’язок – підхоплювати модні тенденції, дотримуватися більш популярної в певних колах, наприклад серед міської інтелігенції, точки зору….», – зазначив Кіріл (Гундяєв). За його словами, виступаючи на одному боці барикади як би від імені церкви, священник відштовхує від РПЦ тих, хто по інший бік барикад, хоча «і там, і там – наш народ; і там, і там – наша паства».

    Такої аполітичності дотримуються і в РПЦ в Україні, проте, як і у випадку з РПЦ, лише на словах. Очільник РПЦвУ Онуфрій (Березовський) постійно стверджує, що їх церква є «поза політикою». З усім тим 21 березня Онуфрій благословив вийти своїм вірянам на так звані «хресні ходи», а на ділі антиурядові мітинги проти ряду законопроєктів і візиту патріарха Варфоломія на 30-ту річницю незалежності України. Також віряни моспатріархату протестуватимуть проти закону про колабораціонізм і закону про перейменування РПЦвУ.

    Єпископату РПЦвУ поставлено завдання зібрати якнайбільше людей у великих містах біля кафедральних соборів моспатріархату.  Це, за задумом організаторів, повинно показати президенту України, що з думкою вірян моспатріархату треба рахуватись. Попутно відбудеться підготовка до більших акцій протесту, які, ймовірно, відбудуться вже в столиці і перевірка мобілізаційних здібностей у РПЦвУ для реалізації «чорногорського сценарію».

    Найсвіжіше

    Популярне