Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Моспатріарх Кіріл розповів про «спроби злих сил втягнути в небезпечні справи»

    Патріарх Російської православної Церкви Кіріл (Гундяєв) розповів, що дуже непросто «протистояти спробам злих сил втягнути нас у безрозсудні авантюри, сумнівні і навіть небезпечні справи». Водночас, у виступі на Вищій церковній раді він непрямо підтримав опозиціонерів Путіна.

    Про це йдеться у його посланні адресованому до православної молоді РПЦ, опублікованому на Credo.press.

    Моспатріарх зауважив, що молоді потрібно отримати від Господа «духовний зір і здатність розсудливо дивитися на багато речей». Лише тоді, за словами очільника РПЦ, православній молоді буде можливо «розібратися в лавиноподібному потоці інформації».

    Російськомовний Телеграм-канал «Церквач» зауважує: «за складними фразами послання ховається думка про те, що істинно віруючі молоді люди на мітинги не ходять і в іншому протестному неподобстві не беруть участі».

    «Церквач» підловив Кіріла на дводумстві, адже виступаючи на засіданні Вищої церковної ради РПЦ 11 лютого він фактично підтримував мітингарів і опозиціонерів Путіна. Ось цитата слів Кіріла: «Виступаючи на одному боці барикади як би від імені Церкви, ми відштовхуємо від Церкви тих, хто по інший бік барикади. А де він, і там – наш народ; і там, і там – наша паства … Церква несе відповідальність за всіх – за правих, за лівих, і ми повинні знаходити правильні слова, які ні в якому разі не повинні розпалювати конфлікт …Церква не повинна відмовлятися від пастирської роботи з людьми, які стоять по інший бік конфлікту. Церква не повинна переставати бути і для них Матір’ю».

    «І якщо ви ставите питанням, як все це вміщується в одній голові – не переживайте, – резюмує Церквач. — Просто спічрайтери не подумали, що хтось побачить ці тексти одночасно. Патріарх так багато всього говорить, що його слова моментально перетворюються в білий шум».

    Нагадаємо, Російська православна церква з самого початку мітингів на підтримку опозиціонера Навального намагається спинити протести “силою слова”. Свою солідарність з Кремлем висловили предстоятель РПЦ та найбільш авторитетні архієреї Моспатріахату. Нещодавно, очільник Тольяттинської єпархії РПЦ єпископ Нєстор (Любєранскій) також підтримав тренд «єдності Моспартріараху та Кремля». Також в РПЦ заявили, що катехізація чиновників має вберегти владу від протестів. У кінці січня очільник Російської православної Церкви Кіріл (Гундяєв) вислав із Москви в Казахстан єромонаха Дімітрія Пєршина після того, як той розкритикував чинну російську владу. На початку заворушень в Росії РПЦ демонстративно мовчала, бо сама вимагала репресій.

    Джерело документу: Credo.press.

    Найсвіжіше

    Популярне