Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ захищає Кремль від народу

    31 січня у містах Росії відбулись мітинги на підтримку опозиціонера Алєксєя Навального. Результат видався вражаючим: російські силовики затримали близько 4,5 тисяч осіб, у тому числі понад 80 працівників ЗМІ.

    “Українська правда” повідомляє, що затримання супроводжувались побиттям демонстрантів та застосуванням силовиками таких спеціальних засобів, як гумові кийки та електрошокери.

    Однак, не лише правоохоронці стали на захист можновладців Російської Федерації. Російська православна церква також активно включилась у процес “оборони російської державності”.

    Зокрема, патріарх Кіріл (Гундяєв) висловив впевненість у тому, що має місце “негативний інформаційний вплив” на молодь, від якої та “впадає у безумство”, пише “Credo press”.

    “Якщо ми хочемо мати світле майбутнє для нашого народу, ми маємо подумати про те, як формується свідомість нашої молоді, які сили впливають на серця і душі, як будується інформаційний потік, який сьогодні поглинає сучасну людину”, – зауважив предстоятель РПЦ і назвав основними джерелами “негативного зовнішнього впливу на молодь” ЗМІ, особливо інтернет та телебачення.

    Заява патріарха Кіріла (Гундяєва) несе стратегічну важливість для політичного курсу РФ. Хоч зараз і важко назвати кінцеву мету Кремля, можна припустити, що слова російського першоєрарха пророчать перетворення РФ на осучаснену версію “совка” або на російський варіант північнокорейського політичного режиму. Адже, у словах патріарха чітко вбачається щире побажання запровадити жорстку цензуру, ввести обмеження права на інформацію, та прагнення наповнити інформаційний простір лише “ідеологічно правильною” та узгодженою інформацією.

    Підтримав політику “партії”, тобто Кремля, і митрополит РПЦ Тіхон (Шевкунов).

    Архієрей порівняв сучасні російські мітинги з революцією 1917 року, зауваживши, що та революція зруйнувала Російську імперію, оскільки всі повстання завершуються приблизно однаково.

    “Ми самі у тому винні. І самі зруйнували велику державу”, – сказав він і додав, що тогочасна нова влада за п’ять місяців зруйнувала економіку та привела до фіаско на фронті (Першої світової війни – ред.).

    Отже, інфомраційно-агітаційна машина РПЦ щосили намагається переконати народ у хибному курсі організаторів мітингів і прямо залякує можливістю руйнації російської державності.

    Втім, ефективність пропагандистських заяв кліру РПЦ викликає чималі сумніви. Важко уявити, що заклики архієреїв будуть мати хоч якийсь вплив на мітингувальників, у тому числі на родини всіх затриманих та побитих активістів.

    Точно можна стверджувати одне: страх кремлівських чиновників перед народними протестами зростає щохвилини і загрожує перерости критичні межі, коли від дій “захисників режиму” почнуть гинути російські активісти, представники інтелігенції та прихильники свободи.

    А з того моменту почнуться інші перегони. Кому швидше поталанить? Народу чи владі? У першому варіанті Путіну доведеться тікати до Ростова (хоч це сумнівна альтернатива), у другому – Російська Федерація перетвориться на аналог Північної Кореї.

    Найсвіжіше

    Популярне