Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Кіріл вислав із Москви в Казахстан єромонаха, що засудив «привладне свавілля»

    Очільник Російської православної Церкви Кіріл (Гундяєв) вислав із Москви в Казахстан єромонаха Дімітрія Пєршина після того, як той розкритикував чинну російську владу і закликав «присікати привладне свавілля».

    Про такі раптові кадрові зміни в середині РПЦ повідомив телеграм канал Церквач, який назвав приводом для таких змін дописи єромонаха РПЦ у Facebook.

    «Сьогодні – одного, завтра – двох, післязавтра – чотирьох, через тиждень – шістдесят чотири, через пару тижнів – вісім тисяч сто дев’яносто два … Логіка Бутовського полігону. Публічна страта заручників дозволяє залякати населення. Але апетити ростуть. І потім вже це залякане населення розстріляють. Ось чому, як би не ставився до діяльності і поглядів опозиційних політиків (я, наприклад, не прихильник деяких ідей Навального), але привладне свавілля в усіх випадках треба висвічувати і припиняти. Бо цей каток сам не зупиниться», написав 18 січня Дімітрій Пєршин у Фейсбуці.

    Він нагадав, що опричнина має властивість розростатися як ракова пухлина і порівняв те що відбувається в РФ із звірствами комуністичного диктатора Пол Пота.

    «І скільки доль буде принесено їй в жертву, поки Левіафан не насититься, ніхто не знає. Скажімо, Пол Пот угробив майже половину жителів Кампучії. І совість не мучила ні його, ні його підручних».

    Єромонах зауважив, що всі звірства влади припали на днів Водохреща.

    «Коли Церква здійснює пам’ять і самого Іоанна Предтечі, який викривав корупцію чиновників, хабарництво поліцейських, нацгвардійців і інших спецслужб і гордовиту пихатість духовних вождів і їх ревних послідовників. Це дає нам можливість знову прислухатися до його слів і принести покаяння, і змінити життя. У будь-якому випадку, ніщо не перешкоджає нам помолитися про тих, хто нині в ув’язненні і в гірких кайданах. Таких набагато більше ніж один…», – підсумував єромонах.

    19 січня він додав у вищезгаданий допис ще один абзац, який наче пом’якшує його критику влади і розповідає «про хороших поліцейських і поганих злодіїв», проте він не переконав моспатріарха у вірності Пєршина до Путіна.

    «Ще раз підкреслю, Спаситель не сказав: відвідуючи лише невинно засуджених, ви відвідуєте Мене. Він мав на увазі всіх, в тому числі і найжахливіших лиходіїв. І резонансне затримання – хороший привід згадати про всіх. А Іоанн Предтеча не сказав: правоохоронці, йдіть з вашої безбожної роботи, переплавте мечі на плуги. Але: робіть по закону, не беріть хабарів, не допускайте свавілля. Мова про це. А не про погляди Навального. І про те, що одного разу допущене зло має ефект похилої площини і може бути зміненим розміром щодо кожного з нас», – виправдовувався єромонах РПЦ.

    Нагадаємо, раніше ми писали про те, що РПЦ мовчить з приводу затримань своїх же священників в Білорусі. Також РПЦ демонстративно мовчить з приводу заворушень у власній країні.

    Найсвіжіше

    Популярне