П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель Кіпрської Церкви засудив вторгнення РПЦ в Александрійську Церкву

    6 січня відбулась телефонна розмова предстоятеля Кіпрської православної Церкви архієпископа Хризостома II із Вселенським патріархом та патріархом Александрійським на тлі російського вторгнення до Африки.

    Архієпископ Хризостомос засудив недавнє рішення Російської православної Церкви заснувати свій екзархат в Африці, що належить до канонічної території Александрійського Патріархату. «Я вважаю це найбільшою помилкою Москви», — наголосив владика Хризостом.

    Про це предстоятель КПЦ розповів ageliaforos.com під час свого виступу після Водоосвячення в Ларнаці.

    «Я розмовляв із Вселенським та Александрійським патріархами, і ми дещо зробили, про що зараз не час оголошувати», — відповів архієпископ Хризостом.

    Нагадаємо, 29 грудня 2021 року Синод РПЦ у журналі №100 постановив прийняти до себе «102 клірики Александрійського Патріархату з восьми країн Африки, згідно з поданими проханнями». У РПЦ заявляють, що клірики з Африки нібито самі попросились до Московського патріархату, через  згадування патріархом Александрійським імені предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, що є визнанням ПЦУ. 

    У Александрійській Церкві висловили «найглибший сум» з приводу цього рішення РПЦ. Пізніше патріарх Александрійський Феодор сказав про РПЦ так: «Нехай простить їх Бог».

    Речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) назвав  «чекістським екзархатом» створення в Африці двох єпархій РПЦ на канонічній території Александрійської Церкви. За його словами це «помста Кремля» за співслужіння патріарха Александрійського Феодора із предстоятелем ПЦУ Епіфанієм на острові Імврос.. «Тепер поставили явного чекіста з прізвищем Горбачов. І очевидно виділили бюджет на підкуп африканських кліриків, щоби з них ліпити “екзархат”. Куплена лояльність закінчиться відразу, як закінчаться гроші (як це було і з режимами “народної демократії” в часи СРСР). Але яма, яку московити вирішили викопати в Африці – обернеться проваллям для самої Моспатріархії», – підкреслив він.

    Клірик РПЦвУ архімандрит Феогност Пушков також заявив, що 102 африканських священників перейшли в РПЦ, бо шукають покращення свого тяжкого фінансового стану.

    Богослов архімандрит Кирило Говорун коментуючи рішення РПЦ по Африці заявив, що тільки канонічні беззаконники могли відкрито порушити канон прийнятий на Вселенському соборі. 

    Релігійний експерт Олександр Єфременко зазначив, що Московська патріархія зробила ще один крок у безодню самоізоляції. Він зауважив, що єпархіальні центри РПЦ в Африці будуть засновані на місці дислокацій військових баз ПВК «Вагнера».

    Богослов РПЦ Андрєй Кураєв порівняв вторгнення РПЦ в Африку із ПВК Вагнера і атакою Путіна на Україну. 

    Найсвіжіше

    Популярне