Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Москва обурена втручанням Румунської Церкви в канонічну територію УПЦ (МП)

    У відповідь на рішення Синоду Румунської Православної Церкви від 29 лютого 2024 року про створення “Румунської Православної Церкви в Україні” і невизнання канонічних заборон, накладених на священнослужителів РПЦ в Молдові, Синод РПЦ  висловив рішучу незгоду.

    У Журналі № 29 Синод РПЦ констатує, що рішення Синоду Румунської Церкви прямо суперечать священним канонам і висловлює рішучу незгоду з цими рішеннями, які “неминуче спричинять тяжкі наслідки для відносин” між Моспатріархатом і Румунською Церквою.

    Синод РПЦ наголошує, що “румунські православні клірики”, які повертаються до Бесарабської митрополії РумПЦ, ніколи не належали до Румунського Патріархату і отримали сан в РПЦ. Крім цього в РПЦ обурюються, що клірики перейшли в іншу єпархію і Церкву без відпускної грамоти єрарха РПЦ в Молдові.

    Синод РПЦ доручив голові ВЗЦЗ митрополиту Антонію (Севрюку) вивчити питання про дії Румунського Патріархату.

    Крім цього у РПЦ висловили підтримку УПЦ (МП) та Молдавській філії РПЦ у зв’язку з “неканонічними зазіханнями” з боку Синоду Румунського Патріархату.

    Що це означає?

    Таким чином РПЦ захищає УПЦ (МП), як частину своєї Церкви, від “неканонічного” вторгнення Румунської Церкви. Синод РПЦ прирівнює УПЦ (МП) до Молдавської філії РПЦ, підкреслюючи єдність цих структур під юрисдикцією Московського Патріархату. Моспатріархат прагне зберегти контроль над УПЦ (МП) та Молдавською філією РПЦ.

    При цьому в РПЦ поєднується дводумство в підході до канонічного права. РПЦ використовує канонічні аргументи, коли це вигідно їй, як у випадку з Румунською Церквою. Коли Моспатріархат вдерся на канонічну територію Александрійської Церкви, там не згадували ні за відпускні грамоти, ні за інші канони. Тепер, коли аналогічні дії вчинила Румунська Церква щодо РПЦ в Молдові та Україні, то Моспатріархат одразу згадав, що так робити не можна.

    Таким чином РПЦ ігнорує ті ж канони, коли сама вчиняє подібні дії, наприклад, вторгнення на канонічну територію Александрійської Церкви.

    Варто підкреслити, що Румунська Церква досі перебуває в єдності з Вселенським патріархатом, як і всі інші Церкви, окрім Московського патріархату, який в односторонньому порядку оголосив про розрив Євхаристійного єднання після надання Томосу ПЦУ патріархом Варфоломієм.

    Що було раніше?

    Синод Православної Церкви України виступив зі зверненням до Румунської Православної Церкви з проханням не створювати паралельні юрисдикції на канонічній території ПЦУ. До цього єпископ Віктор (Бедь) розкритикував рішення Румунської Церкви як неканонічне і таке, що підриває єдність Православ’я.

    Автор ДФУ у матеріалі «Троянський кінь» для Румунської Церкви в Україні вважає створення румунського вікаріату в Україні спробою румунської церковної влади нелегітимно “прописатися” на території іншої помісної церкви.

    Натомість релігієзнавець Олександр Саган попереджає, що дії РумПЦ фактично спрямовані на руйнування канонічного устрою православ’я.

    В УПЦ (МП) також назвали рішення Румунської Церкви “неканонічним і провокаційним втручанням”.

    Найсвіжіше

    Популярне