Субота, 18 Травня, 2024
Бiльше

    Екзарх Вселенського Патріарха в Україні Михаїл: “Причастя – це Таїнство життя, на якому заснована Церква”

    2 травня у Ставропігії Вселенського Патріархату в Україні – Андріївському храмі Екзарх Вселенського Патріарха єпископ Команський Михаїл звершив Божественну Літургію Василія Великого.

    Під час богослужіння були піднесені заупокійні прохання до Бога за полеглих воїнів ЗСУ та мирних жителів, вбитих загарбниками. Також окремо помолились за українське військо і справедливий мир в Україні.

    Після прочитання Євангелія у Великий Четвер, архієрей виголосив проповідь, присвячену темі Таїнства Євхаристії.

    “Дорогі друзі, сьогодні ми з вами проживаємо Великий Четвер. День, коли Господь зібрав своїх учнів для того, щоб звершити Тайну Вечерю” – розпочав свою проповідь єпископ Михаїл.

    Він пояснив, що Таїнство Вечері – це не просто добрий звичай чи традиція, а “Таїнство життя”, на якому заснована Церква. “Без Євхаристії немає Церкви взагалі”, – підкреслив він.

    Екзарх Вселенського Патріарха зазначив, що Господь не відкидає жодної людини, яка хоче приступити до Причастя, навіть знаючи, що хтось може зрадити Його. “Кожна людина обирає на свій власний розсуд, чи приступати до Святого Причастя, чи ні”, – сказав єрарх.

    “Нам тільки треба готуватися”, – продовжив єпископ Команський. “І не дарма настільки величні, настільки змістовні тексти Богослужіння ми з вами маєм. Їх Церква виробила, для того, щоб підготувати нас для розуміння того, до якої великої Тайни ми з вами наближаємося. З Ким ми з’єднуємося”.

    Голова Ставропігії Вселенського Патріархату Михаїл закликав вірян пам’ятати, що приходячи до церкви на Божественну Літургію, “ми приходимо до Тайної Вечері і просимо Бога дати нам Тіло і Кров. Щоби нам з’єднатися з Ним”.

    “Пам’ятаємо, що Господь чекає тільки нашого покаяння”, – підкреслив митрополит. “Всіх чекає до Церкви. Всіх без виключення. Абсолютно. І готовий дати нам сили, готовий нам допомогти, готовий помилувати нас від нас тільки потрібне, щире бажання”.

    “Ось знову і знову, ми з вами повертаємося до теми щирості в молитві”, – завершив свою проповідь єпископ Михаїл. “До тієї щирості віри, яку не можна підробити. Пам’ятаємо, що Господь милостивий. Що все, що Він звершив на землі, Він звершив заради нас із вами…Не відкидаймо цей дарунок, цінуймо його. І хай він буде нам всім на спасіння. Амінь”, – підсумував єрарх.

    Найсвіжіше

    Популярне