Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    Релігієзнавець Саган застерігає від створення “Румунської православної церкви України”

    2 березня український релігієзнавець Олександр Саган висловив занепокоєння планами Румунської православної церкви (РумПЦ) створити свою структуру на території України.

    “Не встигають українці дати раду одній РПЦвУ – як нам уже підсовують іншу РПЦвУ. На цей раз “Румунську православну церкву України”, – написав Саган у Facebook.

    Він нагадав, що РумПЦ перестав подобатись створений вікаріат в складі Православної церкви України (ПЦУ) для опіки над румунськими віруючими в Україні.

    “Румунський вікаріат у складі ПЦУ їм раптово перестав подобатися”, – зазначив Саган.

    На його думку, дії РумПЦ фактично спрямовані на руйнування канонічного устрою православ’я.

    “Про це вже давно мріє Московська церква, роблячи атаки на Олександрійський патріархат. Але регулярно отримує звідти “канонічний відлуп”, – написав релігієзнавець.

    Саган висловив підозру, що за діями РумПЦ стоять московські агенти впливу, які прагнуть “розв’язати собі руки і творити канонічну вакханалію по всьому світові”.

    “Керований хаос” – це їхня московитська сутність”, – підкреслив він.

    29 лютого 2024 року Синод РумПЦ прийняв рішення про “благословення, заохочення та підтримку ініціатив румунських православних громад в Україні щодо відновлення спілкування з Матір’ю-Церквою, Румунським Патріархатом, через їх юридичну організацію в релігійній структурі під назвою Румунська Православна Церква України”.

    У 2019 році ПЦУ на прохання Румунської ПЦ створила вікаріат для опіки над румунськими віруючими в Україні.

    Читайте також про «Троянського коня» для Румунської Церкви в Україні. 

    Найсвіжіше

    Популярне