Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Синод Румунської Православної Церкви ухвалив ряд важливих рішень

    29 лютого 2024 року під головуванням патріарха Даниїла відбулося робоче засідання Священного Синоду Румунської православної церкви.

    Серед основних рішень Синоду, опублікованих на сайті Румунської Церкви.

    Синод Румунської Церкви “благословляє, заохочує та підтримує ініціативи румунських православних громад в Україні щодо відновлення сопричастя з Церквою-Матір’ю, Румунським Патріархатом, через їхню юридичну організацію в релігійній структурі під назвою Румунська Православна Церква в Україні”.

    Синод Румунської Церкви підтвердив, що “все румунське православне духовенство та їхні пастирі з Республіки Молдова, які повертаються до Бессарабської митрополії, є канонічним духовенством і благословенними вірними, і що будь-яка дисциплінарна санкція, спрямована проти них на підставі їхньої приналежності до Румунської Православної Церкви, вважається недійсною, згідно з Синодальним рішенням № 8090 від 19 грудня 1992 року”.

    2025 рік оголошено в Румунській патріархії Роком пам’яті століття патріархії Румунської та Роком пам’яті румунських православних духовників і мучеників XX століття.

    Синод створив Румунську православну єпархію Великої Британії з центром у Лондоні для понад 1 мільйона православних румунських віруючих у цій частині Західної Європи.

    Створено Румунську православну єпархію Ірландії та Ісландії з центром у Дубліні.

    Підтверджено позицію Румунської православної церкви щодо політичного життя та виборчих кампаній у контексті виборчого року 2024 року. Церква не братиме участі в партійній політиці, а будь-яка публічна ворожнеча, політичний фанатизм, особисті нападки або напруження у відносинах з владою суперечать духовній місії Церкви в суспільстві.

    Нагадаємо, голова Союзу українців у Румунії подякував Сучавській архієпархії за підтримку біженців.

    Найсвіжіше

    Популярне