Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Колишнього екзарха Африки Леоніда (Горбачьова) судитиме Вищий церковний суд РПЦ

    Друга Прігожина, колишнього “Африканського екзарха” від РПЦ, митрополита Леоніда (Горбачьова), якого Синод РПЦ відправив на спокій і позбавив усіх посад, викликали до.

    Про це Горбачьов пише у своєму Телеграм-каналі.

    «…отримав повістку до Вищого Загальноцерковного суду. Формулювання – “за церковні правопорушення виявлені під час передачі справ під час звільнення з посади настоятеля храму Усіх святих на Кулішках”.

    Митрополит Леонід (Горбачьов) обурився і каже, що це «позорище», бо від передачі прав пройшло вже 2 місяці.

    «”Судити” мене будуть, бо одна людина так вирішила. А в нас давно все вирішує одна людина», − поскаржився єрарх РПЦ.

    У кінці 2023 року митрополита Леоніда (Горбачьова) Синод РПЦ «відправив на спокій». 14 вересня, на сайті Московської єпархії Російської православної церкви (РПЦ) оприлюднили указ очільника РПЦ патріарха Кіріла (Гундяєва) про звільнення з посади настоятеля московського храму Всіх Святих митрополита Леоніда. 11 жовтня Горбачьова було звільнено з посади “Екзарха РПЦ в Африці”. Як писав Духовний Фронт України, Кремль чистить РПЦ від друзів Прігожина.

    Також Елладська Церква повідомила про заборону в служінні для митрополита РПЦ Леоніда. Аналогічно зробили в Александрійській Церкві. 11 січня 2023 року Синод Вселенського патріархату заявив про свою повну підтримку Александрійського патріархату та патріарха Феодора «в його справедливій боротьбі (Александрійського Патріархату, – ред.) за канонічний порядок».

    У лютому 2023 року патріарх Александрійський Феодор засудив авторитарні тенденції РПЦ та намагання домінувати над усім православ’ям. Також патріарх Федор розповів, що РПЦ підкупляла кліриків за 200 доларів, щоб переманити їх на бік “Африканського екзархату РПЦ”.

    Горбачьов відомий своїми різкими висловлюваннями в бік України. Зокрема він говорив про захоплення єпархій із УПЦ (МП) у міру просування російських окупантів і заснування там РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне