Середа, 15 Травня, 2024
Бiльше

    Митрополит УПЦ (МП) порівняв українську владу із «звіром», який бореться із «святими»

    Митрополит Сумський і Охтирський Євлогій (УПЦ МП) заявив, що українська влада нібито веде війну зі святими. За його словами, вирішують долю УПЦ МП «атеїсти». У зв’язку з цим, він закликав вірян «переходити в катакомби» та «продовжувати свою місію, якщо храми заберуть».

    Про це Євлогій сказав у своєму зверненні.

    «Атеїсти визначають канонічний статус Української православної церкви. А ось це той звір, який був поранений 1988 року. Всі ці атеїсти пробували дзявкати, як Моська на Слона, на церкву, але на них ніхто не звертав уваги. А тепер смертельна рана цього червоного звіра зцілилася і червоному звіру дано вести війну зі святими та перемогти їх. І от саме зараз це відбувається, ці люди, не віруючі, не церковні визначають канонічний статус нашої церкви. Ми самостійні незалежні ні від якого центру церква. Наш центр не в Москві, не в Римі, не в Стамбулі, а в Києві. Ми така ж церква, які й інші церкви православного світу. Ці люди, не віряни (українська влада – ред.) визначають канонічний статус нашої церкви. Комусь хочеться вести війну всередині країни, яка і так воює. І визначають ворога, і цим ворогом призначили нас (УПЦ МП, – ред.)», – сказав архієрей.

    Також митрополит Євлогій порівняв сучасну Україну з Радянським Союзом через нібито «гоніння на віру».

    Як повідомляв Духовний Фронт України, Верховна Рада 19 жовтня проголосувала у першому читанні за законопроєкт (#8371) про заборону релігійних організацій, пов’язаних із РФ.

    У грудні 2022 року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції щодо афілійованих з центрами впливу в Росії релігійних організацій. Цьому рішенню передували контррозвідувальні заходи СБУ у культових спорудах, на територіях монастирів та єпархій Української православної церкви Московського патріархату. У ході цих заходів було виявлено проросійську літературу; документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва низки єпархіальних структур; антиукраїнську діяльність служителів з закликами, зокрема, до “пробуждения матушки-Руси”, виправдовуванням збройної агресії РФ в Україні. Загалом притягнуто до відповідальності 68 кліриків УПЦ (МП), з них 14 митрополитів.

    Рішення щодо заборони релігійних організацій, повʼязаних із Російською Федерацією, спрямоване не проти православʼя чи православних, а має на меті припинити вплив на українців Московського патріархату, вважає голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський. 

    Проєкт закону №8371, що передбачає заборону релігійних організацій, які пов’язані з країною-агресоркою, передбачає обов’язкову судову процедуру, що має доказати зв’язок релігійної організації з країною-агресоркою.

    Моспатріарх Кіріл закликав вжити заходів і підтримати Українську православну церкву (що в єдності з МП) на тлі планів України ухвалити нове законодавство щодо релігійних організації, з центрами впливу в Москві. 

    До другого читання буде пропрацьовано спрощення процесу переходу до української церкви – ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне