Середа, 1 Травня, 2024
Бiльше

    Президент Литви порадив главі Католицької Церкви виваженіше говорити про Росію

    Президент Литви Гітанас Науседа зазначив, що недавні заяви папи Римського Франциска про спадщину “великої Росії” зачіпають багатьох людей, тому вони мають бути більш обдуманими.

    Про це повідомляє Укрінформ.

    «Папа Римський є авторитетом віри, але це не означає автоматично, що він є авторитетом історії. Й іноді, можливо, історія Росії чи історія нашого регіону, нашого континенту з Аргентини може виглядати трохи інакше. Можливо, мої знання історії Аргентини іноді можуть спричинити деякі суперечки», – сказав Науседа.

    Президент Литви вважає, що слова Папи Римського мають бути більш виваженими. «Це надзвичайно чутливе питання, і треба дуже добре подумати, перш ніж робити такі заяви, тому що такі заяви зачіпають багатьох людей, особливо людей, які проливають свою кров у безглуздій війні в Україні», – зазначив президент Литви.

    Варто зазначити, що МЗС Литви запрошує представника Ватикану в Литві на переговори у зв’язку з висловлюваннями Папи Римського Франциска під час телемосту із Санкт-Петербургом, у яких він вихваляв велич російської імперії.

    Нещодавно стало відомо, що папа Франциск прибув до Монголії з офіційним візитом. Голова ДЕСС вважає, що папа Франциск «шкодує про свої слова» щодо спадщини Росії.

    У відеозверненні до російської католицької молоді, оприлюдненому 25 серпня, папа Римський Франциск дослівно сказав: «Ніколи не забувайте про спадщину. Ви – нащадки великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії – великої, освіченої, (країни) великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини. Ви – нащадки великої Матінки Росії, крокуйте вперед з цим. І дякую вам – дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами».

    Прессекретар Ватикану Маттео Бруні після цього сказав, що Франциск просто хотів похвалити позитивні аспекти духовної та культурної історії Росії, коли він хвалив російських імператорів Петра та Катерину Другу.

    Також Голова Конференції єпископів РКЦ в Україні відреагував на звернення Франциска до російської молоді.

    Після цього МЗС України зауважили, що «саме такою імперіалістичною пропагандою, «духовними скрепами» і «потребою» в порятунку «великої Матінки Росії» Кремль виправдовує вбивства тисяч українців та українок і знищення сотень українських міст і сіл».

    Українська греко-католицька церква також виступила з критичною заявою через висловлювання папи Римського Франциска.

    Найсвіжіше

    Популярне