Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Глава УГКЦ відреагував на скандальні заяви Папи Франциска

    28 серпня глава УГКЦ зробив заяву, у якій висловив свою позицію щодо останніх слів Папи Франциска, сказаних 25 серпня під час телемосту із російською молоддю. Реакцію Верховного архієпископа опублікував сайт УГКЦ.

    Перш за все Блаженнійший Святослав висловив жаль через зроблені понтифіком заяви. Він назвав слова Папи найгіршим прикладом російського імперіалізму та крайнього націоналізму та висловив занепокоєнням тим, що вони могли б бути сприйняті як підтримка цих ідеологій. Предстоятель припустив, що Папа говорив спонтанно та без розуміння історичного контексту.

    “Ми розділяємо великий біль, спричинений ними не лише серед єпископату, духовенства, монашества та вірних нашої Церкви, а й інших конфесій і релігійних організацій. Водночас усвідомлюємо те глибоке розчарування в суспільстві, яке вони спричинили.”, – написав він.

    Глава УГКЦ нагадав, що Франциск завжди засуджував будь-які форми імперіалізму, а крайній націоналізм навіть назвав причиною “фрагментарної Третьої світової війни”. Тому, на думку Блаженнійшого Святослава, останні слова понтифіка йдуть у розріз із тим, що він проповідував завжди.

    Предстоятель зазначив, що заяви Франциска не виконують потрібної ролі. Замість того щоб засуджувати неоколоніальні амбіції країни-агресора, вони їх навпаки надихають.

    Із метою уникнення будь-яких маніпуляцій глава УГКЦ чекає на пояснення з боку Святого Престолу. Верховний архієпископ висловив надію на позитивний розвиток ситуації під час його майбутньої зустрічі із Папою у Римі в вересні цього року та різко засудив ідеологію “русского міра” від імені всієї Української греко-католицької церкви.

    “Ми матимимо нагоду особисто донести Його Святості сумніви й біль українського народу, довіряючи його батьківській турботі про нас”, – написав Святослав очікування від зустрічі у Римі.

    Нагадаємо, під час телемосту із католицькою молоддю РФ Папа назвав їх “нащадками великої Російської імперії, чистої та доброї”.

     

    Найсвіжіше

    Популярне