Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Лукашенко заявив, що готовий прихистити монахів УПЦ (МП) із Лаври

    Самопроголошений президент Білорусі Аляксандр Лукашенко заявив, що не залишить без уваги жодного ченця з Києво-Печерської лаври у разі їх виселення.

    Про це повідомляє білоруське держвидання БЕЛТА.

    „Якщо Білоруська православна церква це заявила, то жоден чернець поза увагою в Білорусі не залишиться. Ці люди ні в чому не винні. Навіщо ще їх ображати? Тому ми все зробимо для того, щоб ченці з цієї лаври знайшли свій притулок у Білорусі, якщо на те буде воля Господа та бажання цих людей“, – запевнив Лукашенко.

    Лукашенко запевнив, що нібито не розуміє, чому УПЦ (МП) має покинути лавру і назвав це непорозумінням.

    „Це моторошне непорозуміння, м’яко кажучи. Навіщо це треба українській владі, я досі не можу зрозуміти. Купа проблем, навіщо ще тут нагнітати та влаштовувати конфронтацію? Але те, що ми можемо не кинути в біді цих бідолах, це точно. Ми знайдемо їм місце у Білорусі“, – хвалиться Лукашенко.

    Раніше стало відомо, що Синод Білоруської православної церкви Московського патріархату заявив, що в разі виселення ченців УПЦ МП з Києво-Печерської лаври вони можуть „знайти місце для подальшого чернечого подвигу“ на території Білорусі.

    Нагадаємо, 13 червня стало відомо, що суд відмовив УПЦ (МП) у задоволенні позову про проведення служб у лаврі.

    26 червня 2023 р.  роспропаганда тиражувала фейк про вивезення мощей та ікон з Києво-Печерської лаври до Європи. Російську брехну спростував міністр культури України Олександр Ткаченко і в. о. гендиректора національного заповідника Києво-Печерської лаври.

    Зранку 4 липня до Києво-Печерської лаври прибула спеціальна комісія Міністерства культури України, яка мала опечатати 5 корпусів заповідника. Але їм у цьому перешкоджали віряни та ченці УПЦ МП.

    6 липня у Лаврі знайшли портрети російського імператора і опечатали кілька корпусів. Також опломбували корпус де була резиденція Онуфрія. 

    Найсвіжіше

    Популярне