Вівторок, 14 Травня, 2024
Бiльше

    Філія РПЦ в Білорусі готова пийняти монахів УПЦ (МП) із Києво-Печерської Лаври

    Білоруська православна церква Московського патріархату заявила, що готова прийняти монахів УПЦ (в єдності з МП) із Києво-печерської лаври „у разі їх насильницького виселення“.

    Про це пише офіційний портал Синоду філії РПЦ в Білорусі.

    „Синод Білоруської Православної Церкви свідчить, що у разі насильницького виселення ченців з Києво-Печерської лаври, вони можуть знайти місце подальшого чернечого подвигу в чернечих обителях Білоруської Православної Церкви“, – повідомляє білоруська церква.

    У заяві також йдеться, що церква „з глибоким сумом“ сприймає звістки про події, що відбуваються в Києво-Печерській лаврі.

    Білоруська православна Церква (Московського патріархату) заявляє, нібито проти вірян та кліриків УПЦ МП здійснюються „протизаконні дії“.

    „Упродовж кількох місяців за надуманими звинуваченнями під арештом перебуває намісник Києво-Печерської лаври Преосвященний Митрополит Павло (Лебідь). Священнослужителі лаври позбавлені можливості відправляти Божественну літургію та інші богослужіння, а її населення та численні віруючі вільно молитися в соборних храмах обителі. Щодо кліриків і мирян УПЦ регулярно здійснюються протизаконні дії, що посилюють ситуацію, що склалася“, – стверджує церква.

    У заяві стверджується, що усунення УПЦ МП це „дії проти православ’я“, через які „український народ може втратити необхідну в такий непростий час духовну опору та втіху“.

    Хоча Україна офіційно спростувала фейк рф про вивезення святинь з Лаври, в Білоруській Православній Церкві Моспатріархату звинувачують владу України у тому, що святині можуть опинитися „в музеях або навіть у приватних колекціях“.

    „Висловлюючи підтримку Українській православній церкві у цей непростий час, ми закликаємо українську владу не допустити вивезення церковних реліквій та святинь, які століттями перебували у стінах Києво-Печерської лаври та є духовною опорою для всіх слов’янських народів. Ми виступаємо проти вигнання братії Києво-Печерської лаври з обителі, де вони протягом десятиліть трудяться у богоугодженні та молитві на благо українського народу“, – йдеться у заяві.

    Нагадаємо, 13 червня стало відомо, що суд відмовив УПЦ (МП) у задоволенні позову про проведення служб у лаврі26 червня 2023 р.  роспропаганда тиражувала фейк про вивезення мощей та ікон з Києво-Печерської лаври до Європи. Російську брехну спростував міністр культури України Олександр Ткаченко і в. о. гендиректора національного заповідника Києво-Печерської лаври.

    Зранку 4 липня до Києво-Печерської лаври прибула спеціальна комісія Міністерства культури України, яка хоче опечатати 5 корпусів заповідника. Але їм у цьому перешкоджали віряни та ченці УПЦ МП.

    Найсвіжіше

    Популярне