П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Україна офіційно спростувала фейк рф про „вивезення мощей з Лаври“

    Сьогодні стало відомо, що роспропаганда тиражує фейк про вивезення мощей та ікон з Києво-Печерської лаври до Європи. Російську брехну спростував міністр культури України Олександр Ткаченко і в. о. гендиректора національного заповідника Києво-Печерської лаври.

    „Чим більше Лавра стає українською, тим більше підгорає на болотах. Єдина задача, яка стоїть перед нами зараз щодо Лаври – захистити її від руського міра та остаточно впевнитись, що всі наші українські сакральні реліквії на місці“, – йдеться в заяві міністра в Мережі.

    Розповсюдження фейк про вивезення святинь прокоментував і Максим Остапенко, в.о. гендиректора „Національний заповідник Києво-Печерська лавра“.

    „Таких планів у заповідника не було і не буде. Українські пам’ятки будуть зберігатися в Україні і наша держава зробить все, щоб ці пам’ятки були захищені, в тому числі від російських агресорів“, – каже Максим Остапенко.

    Нагадаємо, Духовний Фронт України пояснював, для чого російські загарбники заявили про новий „захист“ Києво-Печерської Лаври?

    Ситуація з Лаврою, що відомо?

    Як повідомлялося, 10 березня стало відомо, що Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» розриває договір оренди зі Свято-Успенським монастирем УПЦ (МП) з 29 березня 2023 року. Після цього намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври митрополит Павло заявив, що ченці УПЦ (МП) не мають наміру виселятися з неї і переходити в ПЦУ.

    30 березня Господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову УПЦ (МП) до заповідника «Києво-Печерська лавра» про недійсність одностороннього розірвання договору.

    Кабінет міністрів України 30 березня також визнав таким, що втратило чинність, розпорядження уряду про передачу в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі УПЦ (МП) будівель і споруд. У відповідь в УПЦ (МП) заявили, що монастир подасть позови до суду і звернеться до генеральної прокуратури, міжнародних організацій, ООН.

    12 квітня комісія Мінкультури з прийому-передачі державного майна після двох тижнів недопуску до приміщень монастиря, розпочала роботу в Києво-Печерській лаврі та зафіксувала порушення користування Лаврою представниками УПЦ (МП).

    24 квітня Госпсуд Києва заборонив перешкоджати роботі комісії Мінкультури на території Києво-Печерської лаври до закінчення судового розгляду.

    Роботу Комісії Мінкультури з перевірки збереження культурних цінностей Києво-Печерською лаврою УПЦ (МП) продовжено до 30 червня.

    6 червня міністр Культури опублікував важливий документ у якому була вимога до ченців УПЦ (МП) покинути Лавру. Міністр Ткаченко заявив, що негайно вислана вимога УПЦ МП про невідкладне звільнення, припинення користування та повернення майна заповіднику.

    13 червня стало відомо, що суд відмовив УПЦ (МП) у задоволенні позову про проведення служб у лаврі.

    Предстоятель ПЦУ впевнений, що лаврські монахи чекають остаточних рішень держави.

    Найсвіжіше

    Популярне