Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    Для чого російські загарбники заявили про новий „захист“ Києво-Печерської Лаври? Аналітика ДФУ

    У Службі зовнішньої розвідки (СЗР) окупантів 26 червня заявили про важливе значення для них Києво-Печерської лаври, що раніше орендувалась УПЦ (МП). У зв’язку з „захистом“ Києво-Печерської лаври, рашисти заговорили про рішучість довести до кінця спецоперації і повторного нападу на Київ.

    У СЗР росії кажуть, що Києво-Печерська лавра для „Росії має глибинний духовний вимір“, інформують росЗМІ.

    Щоб додати мотивації російським військам „захищати“ Лавру, роспропагандисти запустили фейк про вивезення цінностей і мощей із Лаври. Фейк розганяє директор СЗР рф Сергей Наришкін.

    Щобільше, Наришкін нагло бреше, що цінності нібито будуть вивезені за межі України і митрополит Онуфрій, очільник УПЦ (МП) про це проінформований.

    Варто зазначити, що в УПЦ (МП) поки не спростували вкиди російських окупантів, попри „проінформованість“ Онуфрія.

    Зі свого боку Духовний Фронт України впевнений, що всі ці заяви Наришкіна є необгрунтованими та пропагандистськими і загалом звучать нікчемно. Детальніше у нашій аналітиці.

    Рашисти не наводять ніяких доказів вивезення мощей із Лаври. Вони навіть не спромоглись, на швидку руку, видати якісь архівні відео із вивезенням майна за нові події. Це свідчить про те, що фейк робився у швидкому темпі та правдоподібністю пожертвували на догоду терміновості. Звинувачення України у нібито співпраці з ЮНЕСКО з метою передачі цінностей лаври іноземним музеям є безпідставним та абсурдним.

    До того ж якщо і припустити, що Україні переміщує мощі з Лаври, то яким чином ця справа має турбувати російську федерацію? Києво-Печерська лавра – це українська святиня, яка зараз знаходиться у власності держави Україна. Заяви про „захист“ мощей і святинь лаври є нічим іншим, як відкриті терористичні погрози від рашистів.

    Росіяни справді думають, що своєю брехнею про лавру вони переконали удмуртів і якутів їхати тисячі кілометрів і вмирати на підступах до Києва, щоб нібито „захистити“ мощі від вивезення? Виходить, що вигадані фейки росіян важливіші за життя їхніх громадян, які могли навіть не чути про Києво-Печерську лавру.

    Не варто забувати, що вся російська імперія збудована на брехні і рано чи пізно це призведе до її краху, адже жити в тотальній брехні важко і не надійно. Одні із наслідків брехні всі вже бачили на прикладі неоднозначного „бунту“ ПВК „Вагнера“.

    Додамо, що рашисти не випадково заговорили про Лавру зараз. Програні битви за українські землі змушують росіян застосовувати Інформаційно-психологічні операції (ІПсО). І головною метою їх брехні не мотивація власних бойовиків, а розпалення ворожнечі поміж Українців. Києво-Печерська лавра, що донедавна була орендована УПЦ (МП) є одним із їхніх козирів проти зриву контрнаступу України. Релігійне питання залишається болючим для українців і окупанти намагаються підігріти розділення і протистояння через головну українську святиню.

    В контексті заяв президента України про вирішення питання духовної Незалежності і виселення УПЦ (МП) монахів із Києво-Печерської лаври, рашисти витягли стару кричалку про захист адептів і цінностей Моспатріархату в Україні. Нагадаємо, що із перших днів повномасштабно війни Путін заявляв, що „СВО“ має на меті захистити УПЦ (Московського патріархату). А мантри про „гоніння“ не сходять із уст топ-рупорів УПЦ (МП). Так за день до повномасштабної агресії ми повідомляли, що у філії РПЦ в Україні підігрують Кремлю, заявляючи про „гоніння та переслідування“ збоку української влади. Ну і як в такому разі тут не побачити синхронну роботу окупантів і представників УПЦ (МП)?

    Але ці факти не повинні змушувати українців до кровопролиття. Ситуація іх УПЦ (МП) має вирішуватись не хаотично і без самосуду, а згідно із чинним законодавством.

    Що у підсумку?

    Мотивація російських військ „захистом“ – лише привід, а основна мета – розпалити релігійну ворожнечу в Україні, спричинити заворушення. Варто підкреслити, що це чергова спроба росії агресивним військовим шляхом втрутитися у внутрішні справи України і у глобальній перспективі (план максимум) встановити російську диктатуру.

    Києво-Печерська лавра належить Україні, незалежно від того, яка церква її орендувала раніше, будь то УПЦ (МП) чи РПЦ. Тому росія нічого не повинна вимагати стосовно лаври. Це не власність росії.

    Росіянам не потрібен „захист“ лаври, вони намагаються лише використати релігійну тему для досягнення власних цілей – послаблення єдності та внутрішньої стабільності України.

    Історично Києво-Печерська лавра – українська святиня, яка відігравала ключову роль у формуванні української нації та культури. Вона постала тоді, коли росії і москви не існувало. Намагання забрати в Українців лавру є свідченням того, що росія прагне здобути святиню для пропагандистських цілей щодо переписування власної історії.

    Україна повністю контролює ситуацію з охороною історичної спадщини на підконтрольних їй територіях, зокрема лаври, і ніяких планів щодо вивезення цінностей немає. Ні МКІП, ні УПЦ (МП) не підтверджують брехні окупантів про вивезення святинь з Лаври.

    Росіяни зараз заявляють, що їм вдасться захопити Лавру, проте це не так, адже всім відомо чим закінчилось „Київ за три дні“, – розгромом російських окупантів.

    Найсвіжіше

    Популярне