Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ: лаврські монахи чекають остаточних рішень держави

    Предстоятель Православної Церкви України, митрополит Київський Епіфаній заявив, що Печерська Лавра повернеться до свого духовного коріння як невід’ємна частина українського народу. Він розповів, що частина монахів Києво-Печерської лаври чкають остаточних рішень від влади.

     Архімандрит Авраамій, з братії монастиря Московського патріархату, приєднався до Української Православної Церкви, був призначений мною настоятелем Лаври, яка нині є частиною Православної Церкви України. Ми також маємо постійні контакти з іншими лаврськими монахами, які чекають остаточних рішень держави щодо лаврських будівель. Вони хочуть залишитися в Лаврі в складі монастиря ПЦУ і ми готові їх прийняти. Разом відновимо Лавру”, – зазначив він в інтерв’ю orthodoxtimes.gr

    Митрополит Епіфаній висловив незадоволення діяльністю митрополита Павла, глави монастиря під патронатом УПЦ (МП), який, на його думку, ігнорував громадську думку та перетворився на найскандальнішого єрарха в Україні.

    За словами митрополита Епіфанія, Україна більше не може терпіти пропаганду “руского міра” в Лаврі.

    “Хіба Церква, суспільство і держава повинні все це терпіти? Чи можете ви уявити собі ситуацію, коли іноземна держава, з якою Греція перебуває у стані війни, контролює монастирі Афону, і в цих монастирях проповідують, що немає грецької нації, що грецька мова не має Божого благословення і що грішно нею розмовляти? Чи можна було б терпіти таку ситуацію? Я думаю, ні. Але ми в Україні довго терпіли. Однак цьому терпінню прийшов кінець. Через порушення умов оренди держава, як власник усього лаврського комплексу, розірвала угоду зі структурами Московського патріархату. І зараз, виходячи з режиму власності, структури Московського патріархату не мають права користування лаврським комплексом”, – пояснив митрополит Епіфаній.

    Митрополит закликав до мирного розв’язання цієї проблеми, але одночасно наголосив, що Церква, держава і суспільство не можуть дозволити ворогові використовувати лаврське паломництво для поширення ідеології, яка виправдовує винищення українського народу.

    “Процес триває, і ми виступаємо за мирне вирішення. Але для Церкви, держави і суспільства важливо, щоб ворог не використав нашу головну святиню для поширення своєї ідеології, яка виправдовує наше винищення. Кожен, хто хоче молитися Богу і жити за чернечим уставом в Лаврі, може це зробити. А той, хто хоче молитися і служити «русскому миру», повинен піти”, – підсумував предстоятель ПЦУ.

    Нагадаємо, Сербська Церква відмовилась від Конференції Європейських Церков через ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне