Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Нового єпископа УПЦ (МП) в Івано-Франківську зустріли протестами

    Акцією протесту зустріли в Івано-Франківську новопризначеного, скандального єпископа УПЦ в єдності з Московським патріархатом Никиту (Сторожука).

    “Геть московського попа”, “Московських кагебістів у Москву”, – кричали активісти, інформує “Суспільне”. Також протестувальники намагалися пояснити прихожанам, чому церква Московського патріархату повинна припинити своє існування у Франківську.

    “Вони збирали гроші і надсилали їх в Росію, в Кремль. За ті гроші купують зброю і нас вбивають, — каже протестувальник Ярослав Салига. — Кіріл благословляє росіян на війну з українцями. І ці церкви Московського патріархату підтримують у цьому Гундяєва. Ми сподіваємося, що переконаємо прихожан. Хочемо провести дискусію і зрозуміти їхню позицію. Бо вони говорять одне, а насправді роблять інше”.

    На місці працювали поліцейські. За їхніми підрахунками, на мітинг вийшли майже 70 людей.

    Серед протестувальників — і жителька Івано-Франківська Наталія Синиця. Жінка каже, що в Україні повинна бути українська церква і каже, що потрібна просвітницька робота.

    Що відомо про Никиту (Сторожука)?

    Новопризначений єпископ УПЦ МП донедавна був секретарем у “Чернівецько-Буковинській єпархії” УПЦ МП. В ході обшуків на її території, СБУ виявили Сторожука із 17-річним хлопцем-хористом. Вони обоє були роздягнутими. Архимандрит заявив, що роздягнутися їх змусили працівники СБУ, які всіх розбудили.

    В ході обшуків також був виявлений російський паспорт у головного місцевого єрарха, митрополита в Чернівцях Мелетія (Єгоренка). Також викрито листування керівників єпархії зі своїми московськими кураторами, в яких вони отримують “методички” щодо “особливостей” проведення церковних літургій після повномасштабного вторгнення.

    Як повідомляв Духовний Фронт України, 23 листопада провокатор з бази “Миротворець” архімандрит Никита (Сторожук) був рукопокладений очільником УПЦ МП, митрополитом Онуфрієм на єпископа в Івано-Франківську. Архимандрита Никиту внесли до бази “Миротворця” у 2020 році як провокатора, що займається маніпуляціями і дестабілізацією суспільного життя в Україні. Цей клірик проявив себе як противник незалежності українського православ’я від РПЦ.

    Зазначимо також, що напередодні повномасштабної війни єпархія УПЦ МП в Буковині приймала рашистського пропагандиста Сергея Мудрова.

    До слова, митрополит УПЦ (МП) в Чернівцях Мелетій звинуватив СБУ в брехні через ноутбук із дитячим порно. Відкрито кримінальні справи, щодо Сторожука і Мелетія. Нещодавно Мелетій молився з архієреєм Російської православної Церкви в Молдові, попри те, що патріарх Кіріл благословляє війну рф проти України.

    На початку грудня 2022 року у Чернівцях відбувся пікет проти УПЦ МП. Вимагали заборони УПЦ МП.

    Найсвіжіше

    Популярне